Élet-Stílus

Életet ment a szoptatás

szoptatás (szoptatás)
szoptatás (szoptatás)

Szoptatni, vagy nem szoptatni?

A kérdésben az anyák között régóta nincs egyetértés: az egyik tábor meg van róla győződve, hogy a modern tápszerek is tartalmazzák azokat a nélkülözhetetlen tápanyagokat és ásványi anyagokat, melyekre a gyereküknek szükségük van. Ők a mellükre sem úgy tekintenek, mint valaki első számú tápanyagforrására.

Ezzel szemben a másik tábor életfontosságúnak tartja a szoptatást, és nem csak az anyatejben lévő anyagok miatt, hanem az intim közelség miatt is. Szerintük a szoptatás során eltéphetetlen, szoros szálak alakulnak ki a baba és a mama között, ami máshogy nem alakulna ki.

A tudomány nem igazán foglalt egyértelműen állást a kérdésben. Eddig. Amerikában most egy gigantikus vizsgálat végére érve ugyanis megállapították, hogy a szoptatás márpedig életet ment. Csakúgy, mint a szupergyümölcsök, a mediterrán étrend és a rendszeres mozgás, a szoptatás is megelőzi a rákot – mondják az Amerikai Rákkutató Intézet munkatársai.

Már hat hónapnyi szoptatás is elég ahhoz, hogy 17%-ot essen a rákkockázatunk és a 8%-ot a szívbetegségre való hajlamunk.

Ami alapvetően jó hír, de szerintünk csakúgy, mint a többi „rákellenszer” esetében, a végén úgysem ez számít majd: sokkal inkább a genetikus hajlam, a stressz, a környezeti hatások és még egy rakás más dolog, aminek semmi köze ahhoz, hogy az illető szoptatott-e vagy sem.

Önöknek mi a véleményük: szoptatni, vagy nem szoptatni?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik