Élet-Stílus

A csúszós utakon bárkit érhet baleset

ónos (ónos)
ónos (ónos)

A télies időjárás egyik veszélye, hogy elcsúszunk, elesünk. Melyek a leggyakoribb sérülések?

Zúzódásról akkor beszélünk, ha a bőr alatti erek megsérülnek, szétpattannak, és a bennük lévő vér a bőr alá, a szövetekbe szivárog. Oka a legtöbbször valamilyen ütés vagy esés A zúzódás gyakran intenzív fájdalommal jár együtt, elsősorban az érintett területen megváltózó nyomás miatt.

A zúzódás helye időnként fel is dagadhat. Az érintett terület először piros lesz, majd bekékül (de egyéb színekben is “pompázhat”). Gyakran több hét is kell ahhoz, hogy elmúljon. A felszíni elszíneződések, a kék és lila foltok általában lassabban gyógyulnak, mint a bőr mélyebb rétegeiben lévő szövetek.

Ficam esetén az ízületi porcfelszínek elmozdulnak egymástól. A teljes ficamnál a vápa és a fej teljesen elmozdul, míg részleges ficamnál csak megnagyobbodik az ízületi rés, az ízületi tok és a szalagok megnyúlnak, de a fej az ízületen belül marad. A fájdalom mellett az érintett terület be is dagad, mozgatni a kificamodott testrészt nem nagyon lehet. Bár a test minden ízületében bekövetkezhet, a leggyakrabban a váll, az ujjak, a térd, a csukló és a boka ficamodik ki. A ficamot időnként csonttörés is kíséri.

Rándulásról akkor beszélünk, amikor az ízületi felszínek eltávolodnak egymástól és az ízületet tartó ínszalagok egy része elszakad, de az ízületi fej a vápában marad. Az intenzív fájdalom mellett a jellemzője még a duzzanat, és az, hogy a sérülést szenvedő nehezen, alig tudja mozgatni a sérült testrészt.

Ha szeretné tudni, milyen következményei lehetnek még egy esésnek, kattintson ide.

Forrás: Bárkit érhet baleset (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik