Élet-Stílus

Érdemes megszabadulni az amalgámtöméstől?

fogász (fog, fogászat, fogorvos, )
fogász (fog, fogászat, fogorvos, )

Az olcsó és tartós tömőanyagot hamarosan higanytartalma miatt száműzik a fogorvosi rendelőkből.



Az első hisztéria az amalgámtömések körül akkor alakult ki, amikor kiderült, hogy a benne lévő higany olyan betegségekért felelős, mint az Alzheimer-kór, a szklerózis multiplex és a vesekárosodás. Részben ennek hatására a higany felhasználását veszélyesnek nyilvánították, sőt két hónappal ezelőtt arról is határoztak, hogy fokozatosan kivonják a fogászati rendelőkből is.

Ezek után joggal merül fel a kérdés: vajon veszélyben vannak-e azok, akiknek a fogába amalgámtömést tettek? A szakemberek szerint aggodalomra semmi ok, a gondokat a tömésből kioldódó higany okozhatná, ami a véráramba jutva a tüdőket és a veséket is károsíthatja.

A közelmúltban készült egy alapos – ámde kicsi – vizsgálat arról, mégis milyen hatást gyakorol a tömésekből oldódó higany a szervezetre, ahol azt is megvizsgálták a szakemberek, hány tömés lehet veszélyes. Kiderült, hogy az amalgámtömésből származó higany még akkor is túl kicsi a károkozáshoz, ha valakinek 15 darab ilyen tömése van.

A kutatás azt is kimutatta, hogy az egészségi állapot és az amalgámtömések száma között nincs összefüggés, azt az esetet leszámítva, amikor valaki allergiás a higanyra. Ez az adatok szerint csupán az emberek 3 százalékát érinti. Ennek ellenére a várandós anyák esetében, illetve hat éven aluli fiataloknál nem javasolják a tömések használatát.

Cserére akkor érdemes sort keríteni, ha valakinél allergiás tüneteket okoz a tömés: égő érzés a szájban, fémes íz, fogínyvérzés, gyulladás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik