Élet-Stílus

10 tipp, hogy gyorsabban múljon a nátha

Ha nem tartozik a szerencsések közé, akik két nap alatt kiheverik, íme néhány hasznos tanács.

1. Pihenés és ágynyugalom! Nem hiába tanácsolják azt a szakemberek, hogy náthás időszakban, ha megbetegszünk, maradjunk otthon, pihenjünk és kúráljuk ki magunkat. Az alvás az egyik legjobb gyógymód, segít megfelelő “üzemmódba” helyezni a szervezetünket, a pihenés során ugyanis csak arra kell koncentrálnunk, hogy minél jobban legyünk. Ráadásul, ha dolgozni megyünk náthásan, könnyen megfertőzhetünk másokat – ami bizony igen nagy udvariatlanság!

2. Fújjuk gyakran az orrunkat, de tanuljuk meg a helyes technikát! A felgyülemlett váladéktól jobb megszabadulni (ezzel igencsak megkönnyíthetjük az életünket), de az orrfújást is meg kell tanulni. A helyes orrfújás technikája: kicsit előrehajtott fejjel végezzük, először az egyik, majd a másik orrjáratot fogjuk be. A két orrjáratot ugyanis felváltva kell kifújni, mert ha egyszerre fogjuk be mind a kettőt, a túlnyomás, a nyomáskülönbség miatt keletkező vákuum nem kifelé, hanem éppen befelé, a melléküregek felé préseli a váladékot, ami alapja lehet valamilyen szövődménynek, például arc- és homloküreg-gyulladásnak.

3. Izzadjunk meg! Természetesen nem egy kétórás fárasztó edzésre gondolunk! A forró fürdő, az alapos betakarózás, a meleg zokni segíthet abban, hogy megszabaduljunk a betegségtől.

4. Igyunk forró italokat! A meleg italok segítenek az orrdugulás megszüntetésében, enyhítik a torokfájást és megelőzik a dehidratációt is, emellett a nyálkahártya nedvesen tartásában is szerepet játszanak. A speciális forró italokban fájdalomcsillapító és C-vitamin is van, de egy egyszerű, meleg mézes tea is nagyon jó szolgálatot tehet.

5. Mossunk kezet – minél többször! A kézmosás nagyon fontos a betegségek megelőzésében, továbbadásában. Minden tüsszentés után mossunk kezet, ugyanígy akkor is, ha tömegközlekedési eszközön utaztunk! Ideális esetben használjunk meleg vizet és szappant, maga a művelet pedig tartson legalább fél percig.

Ha szeretné tudni, hogyan hat a forró fürdő, a húsleves és jó-e, ha orrcseppet használunk, kattintson ide.

Forrás: 10 tipp, hogy gyorsabban múljon a nátha (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik