Élet-Stílus

Gyógynövények a téli panaszok ellen

Próbálja ki ezeket a növényeket a nátha, megfázás és a torokfájás ellen.

Talán nincs is olyan, aki a hideg, nyirkos hónapokat teljesen egészségesen vészelné át: ősz végén és télen sokkal gyakoribbak a felső légúti betegségek, a nátha, a megfázás. Milyen természetes módszereket vethetünk be ezek ellen?

Talán az egyik legjobb, ha gyógynövényekhez nyúlunk, igaz, érdemes kiválogatni azokat a növényeket, melyek a leghatékonyabban enyhítik a kellemetlen tüneteket. A gyakori panaszok közé tartozik a köhögés, a torokfájás, a rekedtség, a bedugult orr, a fejfájás vagy láz. A hagyományos gyógyításban ezen tünetek ellen bevált növények a lándzsás útifű, a csipkebogyó, az édesgyökér, a hársfa, a bodza és a zsálya. Ismerkedjünk meg velük egy kicsit közelebbről!

Lándzsás útifű

A lándzsás útifűről már a XVI. században azt írták, hogy gyógyítja a torkot – valóban ez az egyik leghatékonyabb köhögés elleni szer. A lándzsás útifű leveleinek forrázata, a belőlük készült szirup köhögéscsillapító és köptető hatású.

Zsálya

A zsályának gyulladásgátló, antibakteriális és antiszeptikus hatása is lehet. Kiválóan alkalmas a torokgyulladás kezelésére. Megfázásnál segít megszabadulni a felgyülemlett váladéktól, és különösen gyermekeknél lehet fontos, hogy étvágynövelő hatása is ismert.

Ha szeretne megismerni még több gyógyító növényt, kattintson ide.

Forrás:

Gyógynövények a téli panaszok ellen (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik