Élet-Stílus

Mivel nyomjuk le a baba lázát?

láz (láz, )
láz (láz, )
Milyen lázcsillapítási módszert válasszunk, ha a kicsi láza felszökött.

Ma már rengeteg készítmény: kúp, szirup, tabletta áll rendelkezésre, amelyek különböző hatóanyagot tartalmaznak. Cikkünk segít a választásban!

A láz kellemetlen állapot ugyan, de a szervezet számára olykor nagyon is hasznos. Csaknem minden vírus, illetve baktérium által okozott betegségnek velejárója.Gyermekkorban a leggyakoribb általános tünet. A láz nemcsak tünet, hanem a szervezet védekezési reakciója is. Számtalan megfigyelés során írták le a láznak a kórokozók szaporodására gyakorolt kedvezőtlen és az immunrendszer működésére gyakorolt kedvező hatását. Általában láznak szokás nevezni a normális testhőmérsékletnek (pontosabban az ún. köpenyhőmérsékletnek) 1 Celsius-fokkal való megemelkedését.

A láz önmagát szabályozó és korlátozó folyamat, ezért a gyermekek többsége lázcsillapító adása nélkül kb. 1,5 – 2 óra után láztalanná válik, vagy legalábbis csökken a testhőmérséklete. Magas láz esetén – 38 fok fölött – azonban szükséges a lázcsillapítás és kiemelten fontos a folyadékpótlás a babáknál.

Szirup, kúp, tabletta

A lázat okozó betegség diagnosztizálása orvosi feladat, de az orvos megérkezéséig és a diagnózis felállítása után is a szülőnek tudnia kell lázat csillapítania. A lázcsillapítók különböző gyógyszerformátumokban állnak rendelkezésére: kúp, szirup, tabletta, pezsgőtabletta, injekció. A különböző hatóanyag-tartalmú lázcsillapítók hatékonysága nem azonos. Az sem egyforma, ahogy az egyes gyermekek szervezete a lázcsillapítóra reagál, de ugyanazon gyermeknél a különböző betegségek alkalmával is lehet eltérés a lázcsillapítóra adott reakcióban.

Ha szeretné tudni mitől függ a különféle módszerek hatékonysága, kattintson ide.

Forrás:

Mivel nyomjuk le a baba lázát? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik