Élet-Stílus

Legyőzhetőek lesznek az autoimmun betegségek?

A Debreceni Egyetem kutatói fedezték fel azokat a toxinokat, amelyekkel meg lehetne előzni az autoimmun betegségek kialakulását.

Az egyetemen több mint tíz éve alakult munkacsoport jelenleg a DE kutatóegyetemi pályázatának keretében végzi azt a munkát, amellyel a rendellenes – kórokozóval fertőzött vagy rákos – sejteket kiszűrő T-sejteket vizsgálják, melyeknek nagy szerep jut az autoimmun betegségek kialakulásában is. Előfordulhat ugyanis, hogy az immunrendszer működésébe hiba csúszik, a T-sejtek túlműködnek, a szervezet pedig saját, jól működő sejtjeit támadja meg – ismertette Panyi György tanszékvezető.

A kutatáshoz egy mexikói munkacsoport biztosít tisztított és összetevőire bontott skorpiómérget. A biológiailag aktív méregkomponensek közül az ioncsatornák gátlására alkalmas, kisméretű, fehérjetermészetű peptid toxinokat keresik a debreceni szakemberek, amelyek a jövőben az autoimmun betegségek gyógyítására használt gyógyszerek alapanyagai lehetnek.

A kutatócsoport a méregben több olyan toxint is felfedezett, amelyek a T-sejtek egyik specifikus ioncsatornáját gátolják, vagyis e molekulák alkalmazásával vissza lehet szorítani az autoimmun betegségekre jellemző szöveti reakciókat. A projektben részt vevők álláspontja szerint ezek az eredmények rendkívül biztatóak, akkor is, ha a mostani eredmények gyakorlati felhasználására még legalább 10 évet várni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik