Élet-Stílus

A söprögetés is jót tesz a szívnek

A kóros gyulladásos folyamatok kialakulását már egy jóleső, tempós sétával, sőt egy kis házimunkával is megakadályozhatjuk.

 

„Nem csak az erőteljes edzés vagy a sport a fontos – állítja Mark Hamer, a tanulmány szerzője. – Ezek a szabadidős tevékenységek mérsékelt intenzitású mozgást jelentenek, amelyek fontosak az egészség szempontjából. Főként az idősebb emberek számára lényeges, hogy fizikailag aktívak maradjanak, mert az hozzásegíti őket az egészségesebb öregedéshez.”
A kutatásba 4200 résztvevőt vontak be, akiknek átlagéletkora 49 év volt. A kutatók részletesen kikérdezték őket, hogy milyen gyakran és mennyi ideig foglalkoznak szabadidős fizikai aktivitással.

A kutatók két gyulladást jelző marker szintjét is megmérték a résztvevők szervezetében, a C-reaktív proteinét és az interleukin 6-ét. Ezeknek a markereknek a szintjéből ugyanis kulcsfontosságú következtetéseket lehet levonni az egészség szempontjából, mivel összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek kialakulásával. Ezután a vizsgálatokat 11 évvel később újból elvégezték.

Ha kíváncsi a vizsgálatok eredményére, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik