Élet-Stílus

Kiszagolta a rákot a spániel

spániel (spániel, )
spániel (spániel, )

Kitartó szimatolásával Penny végül gazdája életét mentette meg.

A New York-i Sharon Rawlinson még ma sem tudja elhinni, hogy gyakorlatilag az életét köszönhető hűséges és odaadó cocker spánieljének, Pennynek. Pedig így van. A 43 éves nő végül azután döntött úgy, hogy orvoshoz megy, miután kutyája előtte hetekig folyamatosan egy pontot szaglászott a bal melle környékén.

„Először nem is vettem róla tudomást, arra gondoltam, hogy valamivel összekenhettem a ruhám, aminek a szaga nagyon tetszik Pennynek.” A kutya azonban ezt követően sem hagyta békén gazdáját, sőt egy alkalommal az éjszaka közepén felugrott a mellkasára, amibe ekkor éles fájdalom hasított. A csomót – azon a helyen, ahol a kutya állandóan szimatolt – csak néhány nappal később vette észre. Azonnal orvoshoz ment. Miután kiderült, hogy a daganat rákos, megkezdték a kemoterápiás kezelését, Penny pedig azóta felhagyott a szimatolással.

A szakemberek szerint egyébként nem ez az első – és valószínűleg nem is az utolsó alkalom – hogy egy kutya kiszagolja a rákos elváltozást. Folyamatosan folynak az erre vonatkozó vizsgálatok, melyek közül a legfrissebb azt mutatja, hogy a speciálisan daganatfelismerésre kiképzett kutyák a betegek 71%-ánál megtalálják a tumort.

Hogy ez minek köszönhető? Nos, a szakemberek úgy vélik, valószínűleg kiváló szaglásuknak. A daganatok ugyanis termelnek olyan speciális kémiai anyagokat, melyek szagát a kutyák megérzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik