Élet-Stílus

A fogkefe is terjeszthet influenzát

Bármilyen hihetetlen, a fürdőszoba egyik legmocskosabb tárgya éppen a fogkefe.

Különösen akkor veszélyes a használata, ha túl közel tároljuk a vécéhez – magyarázza Charles Gerga mikrobiológus, aki hozzátette: egy ilyen fogkefével fogat mosni olyan, mintha egyenesen azzal mosnánk a fogunkat, ami a vécében van.

A szakember elmondta azt is, hogy ez azért van így, mert öblítés közben a vízpermet megtapad a fürdőszoba különböző felületein. Ha közel van, akkor a vécéből érkező baktériumok és mikroorganizmusok a fogkefét is célba vehetik.

Miközben azért mosunk fogat, hogy eltávolítsuk a baktériumokat, az ételmaradékokat és a nyálat, ami adott esetben akár vírusfertőzött is lehet. Ha betegek vagyunk, és fogmosás után nem mossuk ki alaposan a fogkefét, akkor a következő alkalommal, amikor használjuk, újra a szánkba vesszük ezeket a baktériumokat. Arról nem is beszélve, hogy sok családban a családtagok egy helyen tárolják a fogkeféket, így azok egymást is megfertőzhetik.

Nem hinnénk, de a mikrobiológus szerint egy átlagos fogkefe legalább 10 millió mikrobát tartalmazhat, többek között influenza- és herpeszvírusokat, staphylococcust és streptococcust is.

A szakember szerint sokat tehetünk egészségünkért azzal, hogy fogkefénket nem használjuk felváltva még családtaggal sem, minden használat után alaposan kiöblítjük, ha kell, többször is, szabad levegőn hagyjuk megszáradni. Ha valamilyen betegségünk volt, mindenképpen érdemes cserélni, egyébként pedig 3-4 havonta ajánlott.

Azt, hogy a fogkefét mosogatógépben vagy mikrohullámú sütőben fertőtlenítsük, a szakemberek se javasolják, ahogy azt se, hogy antibakteriális szájvízben tároljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik