Élet-Stílus

Így őrizhetjük meg milliárdos nyereményünket

lotto(960x640)(1).jpg (lottó)
lotto(960x640)(1).jpg (lottó)

Hogy ne járjunk úgy, mint az amerikai nyertesek 90 százaléka, íme néhány hasznos jótanács.

Ijesztő amerikai statisztika, hogy a nagy lottónyertesek 90 százaléka két év alatt teljesen elverte a nyereményét, s ma gyakorlatilag semmivel sem él jobban, mint a „nagy szerencse” előtt. Sőt…

Nem árt a tanácsadó

Mivel a héten az Ötöslottón már 3,9 milliárd forintot lehet kasszírozni egy telitalálatossal, ezért a fortunaweb.hu szerkesztősége elérkezettnek látta az időt arra, hogy szakértő bevonásával vegye végig, mit kell tennünk ahhoz, hogy ne járjunk  hasonlóképpen.

Lássuk tehát a legfontosabb tanácsokat arra vonatkozólag, hogy ne tapsoljuk el pár hónap alatt a lottómilliárdjainkat!

Mivel a nyertesek többsége általában nem gazdag ember – különben nem a lottóból szeretne megtollasodni –, így a pénzhez is kevésbé ért. Így ha Fortuna azzal jutalmazna minket, hogy az ölünkbe hullajt közel négymilliárdot, legjobb, ha őszintén szembenézünk önmagunkkal: valóban jól tudunk-e bánni a föníciaiak találmányával? Mert ha a válasz nem, – amire azért jó esély van –  akkor érdemes pénzügyi tanácsadóhoz fordulnunk.

Igen ám, de akkor jön a következő kérdés: kit válasszunk? A brókereknél ugyanis könnyen előfordulhat, hogy nem a nekünk legjobb befektetést ajánlják nekünk, hanem inkább azt, amelyik nekik a legnagyobb jutalékot hozza…

A legjobb ha a fogorvoshoz hasonlóan pénzügyi tanácsadót is kizárólag ajánlás alapján választanunk  – mondja Bogdán Attila, a KDB Bank fiókvezetője, aki már egy tucat hazai milliárdos portfólióját kezeli évek óta, olyanokét, akiknek azért devizában is jelentős megtakarításuk van. Semmiképpen se a hirdetések alapján döntsünk valaki mellett, mert aki igazán jó, annak nincs szüksége reklámra. Egyébként sem kell őket keresnünk, jönnek majd maguktól is. Miután pár százmilliót elhelyezünk valamelyik pénzintézetben, garantálom, hogy egy hónapon belül bankonként 2-3 tanácsadó hivatalból jelentkezni fog. Személyi bankárok, befektetési tanácsadók, lízingesek, csak győzzük fogadni őket – folytatja a banki szakember, aki gyorsan hozzáteszi, ő is csak olyan ügyfélnek vállal tanácsadást, aki nem az „utcáról esik be” hozzá.

Fektessük be!

Joggal vetődik fel, hogy mit tegyünk akkor, ha más-más forrásból egyszerre több pénzügyi tanácsadót javasolnak nekünk. Hogyan válasszuk ki közülük a nekünk legmegfelelőbbet?

Ha már egyszer úgy döntünk, hogy megversenyeztetjük a tanácsadókat, semmiképpen se azt válasszuk, aki a legnagyobb hozamot ígéri. Ugyanis ő szokta a legnagyobbat lódítani. Persze azért mi is szeretnénk jól járni, ezért értelemszerűen a legkisebb nyereséggel kecsegtető mellett sem érdemes letennünk a voksunkat, úgyhogy inkább amellett döntsünk, aki jó közepeset ígér, mert abban van a biztonság. Ne feledjük ugyanis, hogy a befektetéseknél nincs igazán objektív mérce. Még a másnapi euró/forint árfolyamot sem lehet teljes bizonyossággal előre megmondani, nemhogy a jövőbeni hozamokat.

Régi igazság, hogy az életben érdemes több lábon állni. Nincs ez másként a befektetéseknél sem.

Pontosan. Éppen ezért mindenképpen többféle befektetési formát válasszunk! Pénzünk egyik részét elhelyezhetjük állampapírban, a másikat valamilyen kötvényben, és persze lehet részvényekbe is fektetni, de ez utóbbitól inkább óvakodnék. Biztos, hogy erre igyekeznek majd a legtöbben rábeszélni, ám ez a legkockázatosabb forma. …

Olvassa el további tanácsainkat is fortunaweb.hu oldalán !

Ajánlott videó

Olvasói sztorik