Élet-Stílus

Szétolvasztja a fogakat az energiaital

Mindenképpen rosszul járnak azok, akik hosszú távon az energiaitalokra esküsznek.

Az energiaitalok egyre népszerűbbek, most már a fiatalok körében is: egy közelmúltban készült felmérés szerint ma már nem ritka az sem, hogy általános iskolások isszák, naponta többször is. Pedig a szakemberek nem győzik hangsúlyozni ezeknek az élénkítőknek a hosszú és rövid távú káros hatásait.

A felmérés rámutatott, hogy az aktív fogyasztók közül – főleg azok, akik naponta többet is isznak – rendszeresen éreznek heves szívdobogásérzést, olykor fulladást, de nem ritkaság az sem, hogy az ital fejfájást, koncentrációzavart és általános rossz közérzetet okoz. Ezek mellett az amúgy sem kellemes mellékhatások mellett egy új kutatás most az bizonyította, hogy az energiaitalok rendszeres, mértéktelen fogyasztása a fogaknak is árt.

Az orvosok szerint ez az italok magas cukortartalma és savas kémhatása miatt van: már ötnapos fogyasztás is mérhető károkat okozott a fogzománcban. Érthető, hogy emiatt a szakemberek többsége azt javasolja, hogy aki csak teheti, hagyjon fel az energiaitalokkal. Ha ez nem megy, akkor minden energiaital után rágjanak cukormentes rágógumit, vagy rendszeresen igyanak vizet – hangzik az orvosok tanácsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik