Élet-Stílus

Így élhetjük túl az első napokat az új munkahelyen

Új kollégák, szokások, fürkésző tekintetek, no és az esetlegesen bennünk dolgozó megfelelési kényszer. Ne görcsöljük túl a kezdeteket, szervezzük meg újoncnapjainkat tudatosan!

A munkahelyváltás elképesztő pszichés megterheléssel járhat: újra meg kell tanulnunk egy közösség működését, feltérképezni az erőviszonyokat és az elvárásokat, mindeközben pedig a lehető legkevesebbet hibázni, hogy megtartsuk az elnyert pozíciót. Összeszedtük azokat a sokszor akár triviálisnak tűnő tanácsokat, amik segítenek “egyben” tartani bennünket.

1. Nem biztos, hogy felettesünknek lesz ideje mindenkinek bemutatni, lépjünk hát a tettek mezejére, hiszen mindenkihez illik odamennünk. Az első napokban rengeteg új emberrel találkozunk, számtalan nevet és adatot kell majd elraktároznunk. Nem túl jó név- és arcmemória esetén természetesen nem “ciki” jegyzetelni, esetleg a különféle közösségi szájtok segítségével tájékozódni a kollégákról.

2. Kérdezzünk! Ne görcsöljünk és feszengjünk, ha nem megy elsőre, kitől kell segítséget kérni, ha elromlik valami, ha kiürült az automata vagy lebetegszik a gyerek és táppénzre mennénk! Ha megoldható, szemeljünk ki valamilyen “mentort”, egy szimpatikus munkatársat, akit ilyenkor bátran kérdezhetünk.

3. Állítsunk fel napirendet! Ez alapján könnyebben be tudjuk majd lőni, milyen feladatra mennyi időt kell szánni, könnyebben tudunk tervezni, vállalni, határidőket kitűzni.

4. Az exmunkahely tabu: ne essünk abba a hibába, hogy a korábbi munkáltatóról negatívan beszélünk, vagy rossz szájízzel mesélünk a volt kollégákról!

Ha kíváncsi arra, még milyen praktikákkal teheti elviselhetővé az első pár napot, kattintson ide.

Forrás:

Így élhetjük túl az első napokat az új munkahelyen (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik