Élet-Stílus

Méhlepényt enni jó?

A tudósok szerint nem véletlen, hogy az állatfajok – szinte kivétel nélkül – mind megeszik ezt szülés után.

Az emberek többségét ennek ellenére – vagy épp ezért – a hideg rázza, még a puszta gondolattól is. Pedig a szakemberek szerint az anyák biztosan – de még az apák is – profitálhatnának abból, ha fogyasztanak a szülés után távozó méhlepényből.

Legalábbis ezt mondják a Buffalo Egyetem kutatói, akik több éve tanulmányozzák más fajok szülés utáni viselkedését. Teszik mindezt azért, hogy kiderítsék, mi értelme van annak, amit az állatok csinálnak, jobbíthat-e ez esetleg az emberek életén is.

Nos, a vizsgálataikból kiderült, hogy más fajoknál a méhlepény elfogyasztása javítja az anya és újszülöttje közötti kommunikációt, serkenti a gondoskodási ösztönért felelős hormonok termelődését, ráadásul fájdalomcsillapító hatása van és a jövőbeli termékenységet is pozitívan befolyásolja.

Mark Kristal, a kutatás vezetője elmondta, biztosabbat csak egy átfogó, emberekkel végzett vizsgálat után tudnak majd mondani a placenta hatásairól. Ám azt már most kijelentette, ha a dolog hatékonynak bizonyul, még az sem jelenti azt, hogy az embereknek el kellene fogyasztaniuk a méhlepényt: sokkal valószínűbb, hogy a tudósok inkább kinyerik belőle a jótékony hatású molekulákat és tabletta formájában adják majd szülés után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik