Élet-Stílus

Bevezetés a teatudományba

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2012. 04. 02. 17:40

Minden, amit a teákról tudni érdemes.

Bár már itt a tavasz, de emlékezetünkben még élénken élnek a mínusz fokok, a havazások. Ha csak eszünkbe jut egy igazi téli nap, máris átjár minket a hideg. Ilyenkor elég egy bögre gőzölgő tea, és máris átmelegszünk belülről!

Forró vízbe áztatott szárított levelek – ki gondolta volna, hogy ez az egyszerű ital ilyen ismertségre tesz szert a világban? Pedig ma már nem tudunk olyan országot mondani, ahol még soha nem hallottak erről a forró italról! A legenda szerint a teát Buddha véletlenül fedezte fel. Egy napon, meditálás közben a forró vizébe tealevél esett. Megitta, és ráérzett az ízére! Innen indult hódító útjára a ma már rengeteg fajtájú, ízű és hatású ital.

A tea szót manapság már nemcsak az ázsiai őshazájú teacserje szárított leveleiből készült teafűre használjuk. Nem köztudott, hogy például a Rooibos, Lapacho vagy Mate nem igazi teák, hanem más növények szárított változatai forró vízzel felöntve. Nézzük azonban a klasszikus teákat: mi a különbség köztük és melyik hogyan járul hozzá az egészségünkhöz?

Fekete tea: Európában a legismertebb teafajta. A zöld tealeveleket rögtön a betakarítás után teljes oxidációnak vetik alá, így keserédes, aromás, jellegzetes ízt érnek el vele. Koffeintartalma magasabb, mint a kávénak, de a felszívódása fokozatosan történik, így hosszabb távon tart élénkítő hatása, késő délutántól ezért már ne igyuk. Ezenkívül gátolja a baktériumok szaporodását, ez a gyakorlatban a szájüregben nyilvánul meg. Így csökkenti a baktériumok által okozott kellemetlen leheletet, és segít a fogszuvasodás megelőzésében, melyhez ezen a tulajdonságán kívül magas fluortartalma is hozzájárul.

Zöld tea: a teák másik nagy fajtája, mely Ázsiában a legelterjedtebb. Előállítása során a gyártási folyamatból az oxidáció kimarad, így jön létre a lágy, selymes aromájú sárgás-zöld ital. Gyorsítja az anyagcserét, ezáltal ez a típus lényegében egy zsírégető tea. Nem véletlen, hogy egyes ázsiai országokban a zöld teát ételek készítésénél is használják, így csökkentve az elhízás veszélyét. Egy francia kutatás kimutatta, hogy a főétkezések utáni zöld tea fogyasztása havi 1 kg-ot csökkent a súlyunkból. Ezen kívül magas antioxidáns-tartalma miatt megköti a szabadgyököket, késlelteti a sejtek öregedését. Akár a fekete teánál, koffeintartalma igen magas, hosszan tartó éberséget biztosít. Épp ezért az esti órákban nem ajánlott a fogyasztása.

Ha kíváncsi, melyik országban fogy a legtöbb tea és arra, milyen jótékony hatása van a vörös, a fehér és az oolong teának, kattintson ide.

Forrás:

Bevezetés a teatudományban (Házipatika)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Construction workers carrying pipe
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.