Élet-Stílus

Bevezetés a teatudományba

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2012. 04. 02. 17:40

Minden, amit a teákról tudni érdemes.

Bár már itt a tavasz, de emlékezetünkben még élénken élnek a mínusz fokok, a havazások. Ha csak eszünkbe jut egy igazi téli nap, máris átjár minket a hideg. Ilyenkor elég egy bögre gőzölgő tea, és máris átmelegszünk belülről!

Forró vízbe áztatott szárított levelek – ki gondolta volna, hogy ez az egyszerű ital ilyen ismertségre tesz szert a világban? Pedig ma már nem tudunk olyan országot mondani, ahol még soha nem hallottak erről a forró italról! A legenda szerint a teát Buddha véletlenül fedezte fel. Egy napon, meditálás közben a forró vizébe tealevél esett. Megitta, és ráérzett az ízére! Innen indult hódító útjára a ma már rengeteg fajtájú, ízű és hatású ital.

A tea szót manapság már nemcsak az ázsiai őshazájú teacserje szárított leveleiből készült teafűre használjuk. Nem köztudott, hogy például a Rooibos, Lapacho vagy Mate nem igazi teák, hanem más növények szárított változatai forró vízzel felöntve. Nézzük azonban a klasszikus teákat: mi a különbség köztük és melyik hogyan járul hozzá az egészségünkhöz?

Fekete tea: Európában a legismertebb teafajta. A zöld tealeveleket rögtön a betakarítás után teljes oxidációnak vetik alá, így keserédes, aromás, jellegzetes ízt érnek el vele. Koffeintartalma magasabb, mint a kávénak, de a felszívódása fokozatosan történik, így hosszabb távon tart élénkítő hatása, késő délutántól ezért már ne igyuk. Ezenkívül gátolja a baktériumok szaporodását, ez a gyakorlatban a szájüregben nyilvánul meg. Így csökkenti a baktériumok által okozott kellemetlen leheletet, és segít a fogszuvasodás megelőzésében, melyhez ezen a tulajdonságán kívül magas fluortartalma is hozzájárul.

Zöld tea: a teák másik nagy fajtája, mely Ázsiában a legelterjedtebb. Előállítása során a gyártási folyamatból az oxidáció kimarad, így jön létre a lágy, selymes aromájú sárgás-zöld ital. Gyorsítja az anyagcserét, ezáltal ez a típus lényegében egy zsírégető tea. Nem véletlen, hogy egyes ázsiai országokban a zöld teát ételek készítésénél is használják, így csökkentve az elhízás veszélyét. Egy francia kutatás kimutatta, hogy a főétkezések utáni zöld tea fogyasztása havi 1 kg-ot csökkent a súlyunkból. Ezen kívül magas antioxidáns-tartalma miatt megköti a szabadgyököket, késlelteti a sejtek öregedését. Akár a fekete teánál, koffeintartalma igen magas, hosszan tartó éberséget biztosít. Épp ezért az esti órákban nem ajánlott a fogyasztása.

Ha kíváncsi, melyik országban fogy a legtöbb tea és arra, milyen jótékony hatása van a vörös, a fehér és az oolong teának, kattintson ide.

Forrás:

Bevezetés a teatudományban (Házipatika)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.