Élet-Stílus

Fatemplomok a Felvidéken

Igazi különlegesség északi szomszédainknál.

Számos világörökséget sikerült már eddig is bemutatnunk (és valószínűleg ezt a jó szokásunkat a továbbiakban is megtartjuk), azonban ezek jelentős része egy tőlünk távolabb eső területen helyezkedett el. Épp ezért most egy kicsit szeretnénk közelebb hozni ezt a misztikusnak tűnő világörökség kifejezést. Természetesen tudjuk, hogy Magyarországon is találhatunk ilyet, de azért a sok hazai programajánlattal egybekötött írásunk mellett a környező országokat sem hanyagoljuk el.

Ezúttal Szlovákia került a látómezőnkbe és tekintve, hogy egy újabb, az Unesco által is elismert érdekességet szeretnénk bemutatni, most a szlovákiai fatemplomokkal foglalkozunk röviden.


Római katolikus templom (Hervatov) – Fotó: slovakia.travel

Merthogy északi szomszédainknál bizony számos ilyen jellegű épülettel találkozhatunk. Ezek a Kárpátok vonulatain, jellemzően az ország keleti felében helyezkednek el. Összesen nyolc ilyen csodaszép templomot találhatunk itt, amely felkerült a világörökségi listára.


Görögkeletei templom (Ladomirova) – Fotó: slovaki.tavel

A templomok három különböző egyházhoz tartoznak: kettő római katolikus, három evangélikus és három görög ortodox. Az építészeti alapanyag, a fa különlegessége mellett valószínűleg ez a sokszínűség is szerepet játszott, amikor felvették őket az Unesco listára, hiszen a XVI-XVIII. századok között épült templomok anyaghasználatukban ugyan megegyeznek, ám stílusukban már sokkal kevésbé. Itt randevúzik a latin és a bizánci kultúra és ez a találkozás és az így létrejött szakrális épületek talán még a vallások békés együttélésre is jó példát mutathatnak.


Evangélikus templom (Hronsek) – Fotó: slovakia.travel

Az ország keleti határán – Bodruzal (Rózsadomb), Ladomirova (Ladomér), Ruská Bystrá (Oroszsebes) – találhatóak természetesen a görögkeleti épületek, ahol csodás barokk és rokokó stílusban készült ritkaságnak számító oltárképeket is megtekinthet az ide látogató.


Ikonok a Bodruzali templomban – Fotó: worldheritagesite.org

Aki inkább az evangélikus vonalra kíváncsi, annak Kezmarok (Késmárk), Lestiny (Lestin) és Hronsek (Garamszeg) településeket kell felkeresnie, akit pedig a latin eredetű örökségeket mozgatnak annak Tvrdosínra (Turdossin) és Hervatovéra (Hervató) kell utazni. Ám valójában ezt a nyolc templomot érdemes akár egy hétvége alatt körbelátogatni és azért akkora távolság nincs köztük, hogy ne lehetne két-három nap alatt kocsival is bejárni mindet, akár már húsvétkor is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik