Élet-Stílus

Az étel fele a szemétben végzi

Az esetek jelentős részében olyan étel is a szemetesben landol, ami adott esetben még fogyasztható lenne.

Az ma már nem újdonság, hogy az emberek által „termelt” hulladék jó része élelmiszer, de az még a szakembereket is meglepte, hogy évente mekkora mennyiségű – olykor még fogyasztható étel – megy kárba. A National Resources Defense Council által végzett felmérés ijesztő képet fest a pazarlásról: adataik szerint az ételek legalább 30-50%-a megy szemétbe világszerte.

Egy átlagos amerikai háztartásban például minden hónapban legalább 15 kiló étel, ami az MSNBC kalkulációja szerint azt jelenti, hogy a lakosság évente egy felnőtt gorilla súlyának megfelelő mennyiségű ételtől szabadul meg. Még mielőtt azt hinnénk, hogy ez csupán az USA-ra jellemző probléma, jöjjenek a magyar adatok is.

A felmérések szerint minden évben egy óriási teherhajónyi élelem kerül a szemétbe, egy év alatt összesen 1,8 millió tonna: a legnagyobb része nem konkrétan a háztartásokból, hanem – szigorú szabályozás miatt – főleg a kereskedelemből és a vendéglátásból, aminek nagy része még menthető lenne. Szemétnek minősülnek ugyanis azok az ételek is, amelyeknek hibás a csomagolása, vagy azok, amelyek a lejárati határidő közelében vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik