Élet-Stílus

Vodka, amitől tüzet okádsz

A készítéséhez 18 kilót használnak a világ legerősebb chilijéből.

Még mielőtt ízlelgetni kezdenénk a világ legcsípősebb vodkáját, néhány gondolat erejéig térjünk ki egy bizonyos Scoville-skálára, ami nagyban segít majd, hogy értékelni tudjuk azt a „legerősebb” jelzőt. Nos, a már említett skála abban nagy, hogy érezhetővé tudja tenni, mennyire csípős egy adott paprikafajta, méghozzá azzal, hogy jelzi az adott növény (paprika), tárgy (könnygáz) úgynevezett kapszaicin tartalmát.

A kapszaicin – a paprikákban megtalálható, azok csípősségét okozó anyag – ingerli a bőr hőérzékelő idegvégződéseit, különösen a nyálkahártyán. Hogy éreztessük, mennyire lesz erős a világ legerősebb vodkája, ami 100 ezer pontot kap a Scoville-skálán, íme néhány tétel: 0, azaz nincs csípés a TV-paprikák esetében. 1500-2500 pontnyira csípősek a legerősebb magyar csípőspaprikák, 7-8000 pontnyira a Tabasco-szósz és 100-200 ezernyire a jamaicai csípős paprika. Hogy hozzunk egy elrettentő példát is, a szabvány „US Grade” könnygáz 2 millió – 5300000 pontot kap a listán.


Ki meri megkóstolni?

És ezek után jöjjön az úgynevezett Naga Chilli Vodka, amivel a chilikben jártas Selfridges cég a napokban rukkol elő. Nos, szerintünk bőven elég ajánlólevélnek, hogy a szakértők szerint a vodka – ha emberi fogyasztásra nem is, de – tiszta fogyasztásra alkalmatlan. Ellenben tökéletes kiegészítője a klasszikus vodka-koktélnak, a Bloody Marynek.

Készítéséhez majd 18 kilónyit kell felhasználni a világ legerősebb chilipaprikájából, a Naga Jolokiából, és addig érlelni a színtelen vodkaalappal, míg a folyadék karamellszínűvé nem válik. Ha ez megtörtént, akkor az ital palackozható és tartalmazza a 100 ezer Scoville-nyi kapszaicint is. Bátrak, fenékig!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik