Élet-Stílus

Lenyűgöző túra a világ legnagyobb fjordjai között

Irány Norvégia!

Tekintve, hogy az északi hideg levegő mindannyiunkat kikezdett egy kicsit, vagy épp nagyon. Figyelembe véve, hogy jelenleg szibériai hideg és délről érkező csapadékzónák próbálják meg szétrepeszteni a fejünket, esetleg az egész testünket. Nem mellékesen pedig visszaemlékezve, hogy ez miként is volt anno 1987-ben, amikor is a meglepetés erejével csapott le ránk a hatalmas hó és nem voltunk előre beparáztatva mindennel (mert azért az előrelátás, előgondoskodás és az aggodalmaskodás között is van bőven különbség), úgy döntöttünk, hogy mi most egy kicsit elszökünk ebből a zordnak mondott időjárásból egy fjordnak nevezett területre. Persze tudjuk, hogy kissé disszonáns pont egy északi fjordot választani ehhez, de egyszerűen nem tudtunk ellenállni a norvég csodák csábításának – ezeken a képeken, videókon ráadásul épp nyár van.


Nærøyfjord – Fotó: naeroyfjord.com

Rögtön kettő fjordot is sikerült meglátogatnunk a virtuális térben. A különbség a kettő között mindössze 120 kilométer, a közös pedig, hogy mind a kettő az Unesco Világörökség megtisztelő címmel büszkélkedhet.


Geirangerfjord fentről – Fotó: visitnorway.com

A Norvégia dél-nyugati részén fekvő Bergentől nem messze található Geirangerfjord és Nærøyfjord természeti képződmények kivételes természeti szépségük a keskeny és meredek fallá összeálló kristályos kőzetekből származik. Persze most könnyen mondhatnánk, hogy persze, hiszen ilyen a természetük, gleccserek csiszolták őket, ám mindezen egyszerű esztétikai meglátás mellett, azt is érdemes tudni, hogy ez a világ két legnagyobb és egyben legmélyebb archetipikus fjordja. A tengerből 1400 m magasba nyúló, és 500 méteres meredek falként alászálló fjordok és a környezetében lévő vízesések, folyamok, gleccserek, erdők látványa azt gondoljuk mindenkit le fog nyűgözni.


Geirangerfjord vízeséssel – Fotó: visitnorway.com

Elsőként a Nærøyfjordról készült videóvá összevágott fotósorozatot ajánljuk (ide kattintva), utána pedig a 360 fokos technikával elkészített, a Geirangerfjordot bejáró oldalra szeretnénk felhívni a figyelmet (ezen a linken).

Jó ámuldozást és sikeres navigálást mindenkinek!


Geirangerfjord kanyarulata – Fotó: visitnorway.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik