Élet-Stílus

Hetvenmillió forintos galamb

Egy holland postagalamb rekordáron, azaz több mint 70 millió forintért kelt el egy internetes árverésen.

A holland galambtulajdonosnak nem ez volt az egyetlen madara, ami részt vett az árverésen: összesen 245 galambbal indult és az aukció lezárása után több mint fél milliárd forintnyi bevétele lett. A 70 millió forintot érő madarat egyébként egy kínai hajómágnás vette meg, inkább tenyésztési célból, nem azért, hogy versenyeztesse.

A postagalambversenyek hagyományosan Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Nagy-Britanniában kedveltek, de egyre népszerűbbek Kínában is, ahol ráadásul jó üzletnek számítanak.

Egy igazán jó képességű madárért a hozzáértők egész vagyonokat is képesek kifizetni, az eddigi árrekord 50 millió forint volt még tavaly novemberben.

Hogy működik a postagalamb?
A postagalambok olyan háziasított szirti galambok, amiket kifejezetten arra tenyésztettek ki, hogy nagy távolságokból hazataláljanak.
Már az ókori rómaiak és a görögök (vagyis Kr. e. 500 körül) hírvívőként funkcionáltak, és azóta is előfordul, hogy üzenetek szállítására alkalmazzák őket.
Hogy talál haza?
A galambok a Föld mágneses mezejét használják tájékozódásra. A csőrük felső részében van egy olyan összetett idegi struktúra, ami kétféle vasoxidot is tartalmaz, ez pedig iránytűként működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik