Élet-Stílus

Kiszorultak a nők a konyhából?

Jönnek a konyhatündér férfiak, akik nem szenvednek, sőt egyenesen élvezik a főzést.

Azt hihetnénk, hogy ha valami a házimunkák közül, akkor a főzés az, ami női „feladat” marad míg a világ világ. Egyrészt mert egy rakás dologra oda kell figyelni közben, másrészt mert pepecselős munka és roppant időigényes. Ennek ellenére úgy tűnik, a nők konyhai hegemóniája egyszer és mindenkorra véget ért.

Az egész a „macsó szakácsokkal” kezdődött, vagyis olyan férfiakkal, akik különféle látványos és izgalmas főzőműsorokban vállalták, hogy félredobják az ellenérzéseiket, kötényt kötnek és fakanalat ragadnak. Csak hogy egy ismert példát említsünk, Gordon Ramsay ilyen. Többek közt őt követve ma már – igaz, számok egyelőre csak a brit háztartásokra vannak – a családok kicsit kevesebb mint felében (44%) a férfi az, aki az asztalra teszi a napi betevőt.

Miért nem főz a nő?
Egy erre vonatkozó felmérés szerint a jelenség hátterében egyszerre több dolog áll:
– a munka mellett egyre kevesebb idejük marad a konyhában tüsténkedni
– fáradtak, nyúzottak, nincs kedvük
– nem tudnak a férj szája íze szerint főzni
– nem is tudnak főzni

Érdekes, hogy míg a nők többsége fárasztó és kellemetlen kötelességnek fogja fel a főzőcskét, addig a konyhatündér férfiak már az előkészületeket is nagyon élvezik, nem is beszélve a komplett menü megtervezéséről és az ízekkel való játékról. A változásnak egyébként nemcsak a feleségek örülnek nagyon, hanem a pszichológusok és a családterapeuták is: szerintük ugyanis a férfiúi részvétel a főzésben leegyszerűsítheti a modern családok életét és leveheti a terhet a nők válláról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik