Élet-Stílus

Miért változik folyton a hajunk?

A frizuránk változik az idők folyamán: a textúrája, a mennyisége és természetesen a színe is...

Sosem volt szögegyenes hajam, de amikor kamaszodni kezdtem a hullámaim váratlanul elkezdtek göndörödni, igaz csak a hajam egy része… Még a saját édesanyám is meglepődött, és azt kérdezte, hogy csavarom-e a frizurám vagy mi történik. Később, a ’20-as éveimben volt olyan időszak, amikor egyszerűen kirúgott magából bármilyen beszárítási próbálkozást, és még egy aprócska hullámocska sem látszott a hajszálakon. Mindezt végigkísérte – ha nem is teljesen a kamaszkoromtól – jól bevált fodrászom, aki időnként maga is meglepődött, hogy „mit talált ki” már megint a hajam.


Bármelyik életkorban lehet szép hajunk, ha gondosan ápoljuk
– fotó: Shutterstock

Ez a tapasztalat természetesen nem egyedi, sok stylist, bőrgyógyász úgy gondolja, hogy összefüggésben lehet a hormonális változásokkal az ember élete során, a terhesség és a változó kor különösen nagy hatást gyakorol. Hiszen csak saját ismerőseim között is akad példa arra akinek, amikor várandós volt, komolyan hullott a haja, de olyan is akadt, akinek sosem voltak szebbek a tincsei (és a bőre), mint az állapotossága idején. Az egyik angoltanáromnak viszont elmesélése szerint a szőke haja a szülését követően szinte egyetlen nap alatt több árnyalattal besötétült.

A változókor közeledtével viszont a többségnek inkább az egyre komolyabb őszüléssel kell felvennie a harcot, illetve sokkal szárazabb lesz a haj. „A faggyútermelődés csökken, ahogy idősödünk – magyarázta dr. Jeni Thomas, a Pantene tudományos főmunkatársa a WebMD-en. – Általában a menopauza környékén jelentkezik, amikor a fejbőr körülbelül a felét termeli annak, mint a csúcsidőszakban.” Ez az egyik oka annak, hogy haj egyre sprődebbnek, nehezebbnek tűnik, és kevésbé lehet bánni vele.

Adja magát a tennivaló: idővel muszáj még többet törődni a hajunk ápolásával, különösen hajmosás idején kell pótolni a samponnal eltávolított természetes faggyút. Szerencsére jelenleg már kaphatók kifejezetten öregedésgátló termékek erre területre is, például Wella Care pakolás érett, öregedő hajra (fellelt ár: 3288 forint) vagy a Simply Organic, haj- és fejbőr fiatalító spa kezelés (fellelt ár: 4186 forint). De már azzal is sokat teszünk az élettel teli frizuráért, ha a samponunkba vagy a kondicionálónkhoz hozzáadunk néhány csepp természetes jojóba olajat (fellelt ár: 1200 forint), illetve érdemes hetente egyszer olívaolajból pakolást alkalmazni a fejünkre.

Nem árt az óvatosság!
Tudnunk kell azt is, hogy hajunk változása mögött betegség is állhat, például pajzsmirigyproblémák okozhatnak hajhullást, illetve a textúrájának a megváltozását, de például krónikus alultápláltság, HIV-fertőzés esetén is gyengébb és egyenesebb lehet a hajszál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik