Élet-Stílus

Hatásos módszer a téli depresszió ellen

A hangulatunk igazodik az időjáráshoz, télen a többség depresszióba zuhan. Sokan a napfényhiányt okolják ezért...

A téli időszakban a borongós időjárás, a kevés fény, a mozgáshiány és a szabadban alig töltött idő eredménye testi és lelki fáradtság, erőtlenség lehet. Bár ez az állapot nem jelent közvetlen életveszélyt, romolhat a munkateljesítményünk, de a magánéletünkben is okozhat problémákat.

Többféle megoldást szoktak javasolni a téli depresszió orvoslására, melyek között a szabadban végzett mozgás – séta, korcsolyázás stb. – a vezető gyógymódok közé tartozik. Ám, ha valaki reggel 8-tól este 6-ig vagy még tovább dolgozik, esélye sincs arra, hogy érje a téli nap erőtlen fénye. Egy dán mérnökcsapat épp erre a problémára fókuszált rá, és kialakított egy különleges „fordított” napszemüveget.


Az orrod előtt a napfény – fotó: Seqinetic.com

A Seqinetic találmánya képes felvenni a harcot a letargiával szemben: a beépített reflektorok lágy fehér fényt sugároznak a használó szeme köré, azaz mesterséges „napfény” segítségével gondoskodnak a jó hangulatról. A fényről hat LED gondoskodik, melyek 100% UV-mentesek, és elemekkel működnek. A 49 eurós (kb. 15 ezer forintos) szemrevaló eszközön még tovább finomítanak az alkotók.

Ha pillanatnyilag nincs egyben ennyi pénzünk, de csak mesterséges fénnyel van lehetőségünk javítani a kedvünkön, szerezzünk be teljes fényspektrumú izzót (fellelt ár: izzó 4900 forint, fénycső 2490 forint), amelyek a teljes fényspektrumot felölelik, ezzel a napfényt utánozzák. Bizonyítottan hatásos az alkalmazásuk. De segíthet a világhírű magyar találmány, a Bioptron lámpa is (Bioptron fényterápia, egy alkalom, 10-15 perc fellelt ára: 1500 forint).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik