Élet-Stílus

Kiderült, milyen nő tetszik a férfiaknak

Szőkék előnyben - a filmcím szinte szabályként él a köztudatban. De vajon tényleg így van?

Egy új kutatással a szőkék sikerének nyomába eredtek: meglepő eredmények születtek. Míg valóban többen kezdtek beszélgetni egy világos hajú lánnyal, valójában a barnákat találták vonzónak, sőt intelligensebbnek is. A Westminster Egyetem munkatársai a londoni éjszakába küldtek, egészen pontosan három különböző nightclubba egy nőt, akinek haját barnára, szőkére, majd vörösre festették – és figyelték, milyen hatással van a férfiakra. Majd meg is kértek 130 férfit, hogy fotók alapján osztályozzák a hölgy háromféle megjelenését.

A legtöbben akkor kezdeményeztek beszélgetést vele, amikor szőke volt, de a legszebbnek akkor találták, amikor sötétebb tincseket viselt, sőt még intelligensebbnek is vélték, adta hírül a Scandinavian Journal of Psychology című szaklap. Viren Swami kutató szerint ez is azt mutatja, hogy változás következett be a divatban: manapság a barnákat idealizálják úgy, mint néhány évtizede a szőkéket. „A hatvanas években, a hetvenes évek elején, amikor Jackie Kennedy volt az ideál, a barna haj volt a nők eszménye általában. Aztán a hetvenes, nyolcvanas években a szőke vette át a helyét. Ám az utóbbi időben a szőkék hátrányba kerültek, sőt a buta szőke gondolata meghatározóvá vált.”


Szőkék előnyben?

Amikor szőke volt a beépített szépség, 60 alkalommal kezdtek beszélgetni vele, míg barnaként 42-szer, vörös frizurával pedig 18-szor, ami érdekes a kifejtett vélemények tükrében. A kutató szerint a férfiak valószínűleg több szexuális vágyat tulajdonítottak neki, amikor világos volt a haja, és talán épp ezért tudtak megküzdeni a visszautasítástól való félelmükkel.

Ez viszont nem is annyira újdonság, ha jobban belegondolunk, hiszen a híres filmcímét már régen kiegészítették egy másik címmel: a Szőkék előnyben után A férfiak a barnákat veszik feleségül következett (amit magyarra Barnák előnyben címre ferdítettek, ezzel sikeresen eltüntetve a lényeget)! És hogy még jobban összezavarjuk az előítéleteket: a szexbomba Sharon Stone IQ-ját jóval 140 fölé saccolják, ami ugye a zseni kategória, viszont Angelina Jolie, a barna hajú álomnő valójában szőke…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik