Élet-Stílus

Így háziasíthatsz pasit

Gyakori panasz feleségektől és barátnőktől, hogy nem segít a párjuk az otthoni teendőkben. Néhány tipp, hogy tehető háziasabbá...

Az ünnepek közeledtével egyre több munka és koordinálni való szakad a háziasszonyok nyakába. Természetesen férfiak között is található olyan, aki oroszlánrészt vállal a feladatokból, de női társaságban inkább panaszt lehet hallani. Volt olyan ismerős, aki egyenesen azt javasolta, hogy a nőknek automatikusan járjon két hét fizetett szabadság az ünnepek előtt… Miután egyelőre ezzel a törvényjavaslattal egyik honatya sem hozakodott elő, kinek, kinek az otthonában kell megpróbálni segítő kezet szerezni…

Szóból ért az ember

A férfiak nem látják meg a port a tévé tetején egészen addig, amíg ki tudják venni a játékosokat meccsnézés közben. Ne okoljuk őket, ilyen a genetikájuk, inkább kérjük meg hogy törölgessenek le, amíg porszívózunk, vagy lehet, hogy még jobb választás, ha ők porszívóznak miután letörölgettünk. Az egész akár még játékhoz is vezethet, ami ki tudja hol (ágyban, a nappali szőnyegén stb.) érhet véget… Aztán újra és újra kérjünk segítséget, mert bár nagyszerűek a teremtés koronái, de nem gondolatolvasók.


Együtt sokkal nagyobb öröm a főzés is

A zsémbelés nem használ

Sose zsörtölődj vele, nem érdemes, az állandó morgást senki sem szereti. Ha szépen megkéred, valószínűleg megpróbál időt keríteni rá, és máskor is számíthatsz segítségre. Készíthetsz a könnyebbség kedvéért egy listát is számára a teendőkről, hogy tudja, mit vársz el. Kérd meg, hogy fesse ki a konyhát, vagy javítsa meg a csöpögő csapot, ezzel megmutathatja egy kicsit a macsó oldalát is, utána pedig háláld meg a szívességet egy kis masszázzsal vagy a kedvenc ételével.

Időben meg kell beszélni

Ha egy feleség beleveti magát a házi munkába, a vele élő férfi hogyan is láthatná, hogy szükség van rá. Hiszen minden ragyog a tisztaságtól, minden olajozottan működik. Pedig egy teljes állásban dolgozó nőnek már egyszerűen nem marad ideje az otthoni feladatokra. Ha nincs pénz takarítónőre, az a legjobb, ha leültök és megbeszélitek. Ebben az esetben is jól jön egy lista, amelyen összeírod a teendőket, és után engeded, hogy válasszon azokból.

Tényleg a Marsról jöttek…

… a nők pedig a Vénuszról, talán ezért nem beszélünk néha azonos nyelven. A férfiak nemcsak azt kommunikálják nehezen, hogy mire van szükségük, de mások igényeit is nehezebben fogják fel, például, hogy életük párja mennyire túlterhelt. Különösen akkor nehéz ezt megértetni vele, amikor például gyeses kismamáról van szó, aki „egész nap otthon ül”, hogy valójában sokszor egy percre sem áll meg.

A legjobb szakácsok férfiak

Ebben a többségük szenvedélyesen hisz, sőt, nők is osztják a véleményt, mégis ritkán állnak oda a tűzhely elé. Ha pedig rászánják magukat… nos, a séfek ugye nem mosogatnak. Éppen ezért érdemes bátorítani a főzésnél, hiszen tényleg csodákra képesek, de már az elején rögzíteni a szabályt, aki főz, az nem mosogat fordítva is érvényes.

Ne kritizáld!

A legfontosabb: ha segít neked, ne cincáld szét a munkáját. lehet, hogy nem épp úgy csinálja, ahogyan te szoktad, de hát egy másik emberről van szó. Szigorúan tilos például utána takarítani. Gondolj arra, neked hogyan esne?

Ne felejtsd el megköszönni

Ha bármikor „tetten éred”, hogy elpakol vagy takarít, öleld, csókold meg. A jutalmazásnál nincs jobb módszer a jó szokások megerősítésében – a pszichológusok rég bebizonyították, hogy sokkal többet ér, mint a büntetés.

Háromszor annyit dolgoznak, mint a férfiak
A magyar nők végzik a legtöbb házimunkát, derült ki a Népességkutató Intézet egy 2009-es, nemzetközi felmérése során, ők az otthoni feladatokból 3,3-szor nagyobb részt vállalnak, mint a társuk. Őket az orosz, a Németország nyugati felében élő nők, majd a franciák követik. A Németország keleti felében élők viszont „mindössze” 2,3-szor végeznek több házimunkát partnereiknél.
Feltűnő volt, hogy ennek ellenére a magyar nők ugyanolyan mértékben mondták magukat elégedettnek, mint francia vagy német társaik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik