Élet-Stílus

Ez lesz idén a legtöbb fa alatt

A 2011-es karácsonyra kreatív vagy drága ajándék helyett inkább saját készítésű és a praktikus meglepetéssel készülünk.

Bár azt, hogy miért is nem jár jobban utána a tökéletes ajándéknak, a többség szívesen hárítja a decemberben már-már szokásos – és egyben szinte elviselhetetlen – tömegre, az időhiányra, vagy holmi átmeneti ötlettelenségre, az igazság ezzel szemben az, hogy elsősorban az instabil gazdasági és anyagi helyzet az, ami miatt a lakosság nagy része igenis megnézi, hogy mire költ.

 

2007 óta minden évben
A felmérést 1000 ember megkérdezésével, idén is az Olcsóbbat.hu készítette. Az árösszehasonlító portál immár negyedi éve vizsgálja Magyarország felnőtt lakosságának vásárlási szokásait és felméri az ajándékozási terveit is.

 

Az Olcsóbbat.hu felmérése szerint 2011 elsősorban a praktikus és a saját készítésű ajándékok éve lesz. Míg néhány éve még a CD és a DVD volt a sláger, idén ma már szinte alig van, aki ilyesmit ajándékozna, helyette újra divatba jött – talán ki sem ment igazán – a könyv, de sokan kapnak kozmetikumot és ruházati cikket (főleg fehérneműt) is.

Azt, hogy milyen nehéz pénzügyi helyzetbe került a lakosság egy része, jól érzékelteti, hogy 2011-ben jelentősen csökken a karácsonyra szánt pénzösszeg: a családok jó része idén 30 ezer forintnál is kevesebbet szán az ünnepi készülődésre. Legtöbben egyébként nem a karácsonyi menün, hanem éppen hogy az ajándékokon spórol, így idén ismét nőni fog azoknak az otthonoknak a száma, ahol nem jut ajándék a karácsonyfa alá. 2011-ben 4-ből csupán 3 fa alatt lesznek majd masnis csomagok.

A karácsonyi rohamra december elejétől már lehet majd számítani: a lakosság nagy része ekkor veszi rá magát az ajándékvásárlásra, 15% ráadásul még ennél is tovább halogatja a dolgot: csak a karácsony előtti utolsó héten indul neki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik