Élet-Stílus

Együnk jót úgy, hogy ne hízzunk

A közelgő ünnepek sok örömet ígérnek a pocakunknak is, épp ezért nem árt előre kidolgozni a megfelelő stratégiát a pluszkilók ellen.

Kevés olyan ünnep van, ami ennyire az evésről szólna: Már most lehet hallani álmodozásokat a töltött káposztáról, pulykasültről, remegő kocsonyákról, hogy a kalács-, beigli- és tortahegyekről ne is beszéljünk. Nem is lepődünk meg azon, hogy egy-egy ünnepi étkezés alatt akár 3-6 ezer kalóriát is a gallérunk mögé tudunk pakolni (ami egyébként 10-20 kilogramm natúr csirkemell elfogyasztásával egyenlő).


Télen is sokféle zöldségből válogathatunk

Figyeljünk az adagokra – ez talán a legfontosabb lépés. A sok-sok finomság között könnyen elveszti az ember a fejét. Ám miután sikerül eltüntetni mindent a tányérról, jön a bűntudat, ami viszont nem nagyon égeti a zsírt, különben nem lennének túlsúlyos nők a világon. A legjobb megoldás, ha kisebb tányért választunk, ami korlátot szab a mennyiségnek.

Főzőcske, de okosan – Ha te magad főzöl, már az ételek elkészítésénél tudod csökkenteni a kalóriát, ha alacsony energiatartalmú alapanyagokkal dolgozol. Igyekezz minél kevesebb zsiradékot használni a fogások elkészítéséhez, amit lehet inkább párolj. Minden egyes evőkanálnyi zsiradék megspórolása 100 kalória mínuszt jelent.

Töltött káposztát és gesztenyével töltött pulykát kihagyni? – A magyar konyha dísze adagonként 6-700 kalóriát tartalmaz, míg az angolszász vidékről érkezett szárnyas étel akár 8-900-at is. Egy megoldás marad csupán az elszánt rajongóknak: fél adagot együnk, és nem kell lemondani a kedvencünkről. A rántott hal is veszélyes állat: helyette válasszunk inkább grillezettet.


Minden körülmények között tilos!

Majonézes saláta helyett friss zöldség – de még a burgonyapüré is jobb választás, mint a majonézes krumpli, mivel ez utóbbiban 438 kilókalória van, míg a püré 275 kcal. Viszont ha a szezon egyik kedvencét, a céklát használjuk fel valamilyen saláta elkészítéséhez, akár adagonként 100-150 kalóriából is kihozhatjuk a köretet.

Light Beigli – A karácsony „főfogásából” egy adag akár 3-400 kalóriát is tartalmazhat, épp ezért, ha csak tehetjük, készítsünk saját változatot teljes kiőrlésű lisztből, valamint cukor helyett használjunk mézet vagy nyírfacukrot (xilit). Ezeket a tippeket természetesen más süteményeknél is bevethetjük.

Amikor úgy döntenénk, hogy egye fene, egyszer élünk, akkor talán segít, ha felidézzük magunkban: 3000 kalória elégetéséhez legalább 10 óra séta vagy három óra kocogás kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik