Élet-Stílus

Újra látogatható lesz a halálzóna

Hamarosan újra látogatható lesz az 1986-ban katasztrófa sújtotta csernobili atomerőművet körülölelő biztonsági zóna Ukrajnában.

Az igazságügyi minisztérium jelenleg is dolgozik a látogatókra vonatkozó új szabályok kidolgozásán. A változások értelmében engedélyeznék a sugárfertőzést szenvedett vidékre való beutazást. “Máris kínálunk szervezett utakat” – fogalmazott egy magán utazási iroda.

A “halálzónába” irányuló utazásokat öt hónapja függesztették fel az ügyészség panasza után. A látogatóknak ezentúl a korábbi öt helyett már tíz nappal előre jelezniük kell utazási szándékukat, a hatóságoknak ugyanis több időre van szükségük, hogy átvilágítsák a külföldieket. A turistáknak emellett írásban meg kell erősíteniük, hogy útjukat semmiféle egészségügyi probléma nem veszélyezteti.

A Csernobil környékére kalauzoló utak rendkívül népszerűek a 2012-es közös lengyel-ukrán labdarugó Európa-bajnokság közeledtével. A betonszarkofág alatt nyugvó atomerőmű közelébe 2011 év elején engedtek először turistákat a nagy érdeklődésre való tekintettel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik