Élet-Stílus

Tényleg mindenütt bacik vannak

A kórokozók támadása: vajon nap mint nap komoly veszélyben vagyunk, amikor benzint töltünk, telefonálunk vagy épp átkelünk a zebrán?

Baktériumok és vírusok hada tanyázik az üzemanyagtöltő pisztolyon, a mobiltelefon pedig egyenesen kakis, mint arról hírt is adtunk, de bőven van kórokozó az ATM-ek billentyűzetén, a mozgólépcső korlátján vagy a zebránál található lámpaváltó gombon, derült ki egy kutatásból, amely feltérképezte a legmocskosabb felszíneket, amihez csak hozzáérhet egy amerikai. A teszteket képzett higiénikusok végezték el Atlantában, Chicagóban, Dallasban, Los Angelesben, Miamiban és Philadelphiában. A vett mintákat megvizsgálták, hogy található-e bennük ATP – a sejt anyagcsere folyamataiban kémiai energiát szállító monomer -, ami állati, bakteriális vagy élesztő- és penészgomba sejtek jelenlétére utal.

A kutatók egy része épp ezért figyelmeztet: „Lenyűgöző az új teszt, mert felhívja a figyelmet a kéz és a különböző felületek a higiéniájának fontosságára. A legtöbb nátha- és influenzavírus úgy terjed, hogy az emberek megérintik az őket körülvevő felületeket, majd az arcukhoz, más tárgyakhoz és emberekhez érnek. A gyakori kézmosás és szárítás segít megelőzni a betegségeket, illetve a mások megfertőzését a munkahelyen” – jelentette ki Charles Gerba, az Arizona Egyetem mikrobiológia professzora.

Ám más tanulmányok épp arra intenek, mennyire veszélyes a túlzott tisztaság: felelős lehet az immunrendszerünk gyengeségéért, illetve az allergiák számának növekedéséért. Ugyanis minél sterilebb környezetben élünk, szervezetünk annál kevésbé felkészült a kórokozókkal való találkozásra. Erre volt példa az a német kutatás, amely szerint azok a gyerekek, akik háziállatok közt nőttek fel, fele annyira volt esélyük a Crohn-betegség nevű autoimmun kór kialakulására. De azok a kicsik is kevésbé lesznek allergiásak egy 2002-es felmérés szerint, akik életük első évében két vagy több kutyával, macskával élnek, mint kedvenc nélkül növekvő társaik.

Talán a megoldás most is az arany középút lehet: influenzás időszakban valóban hasznos akár a kézfertőtlenítés is, de ne akarjunk mindent csírátlanítani magunk körül!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik