Élet-Stílus

Kastélyból a barlanglakásba

Mindezt egy hétvége alatt, a bor és a liba miatt.

A meteorológusok szerint a mostani hétvégén egy kicsit hidegebb lesz az eddigieknél, napsütésben azonban nem lesz hiány. És miben még? Hát Márton napi jóságokban. Így aztán magától értetődő, hogy most sem érdemes otthon ücsörögni, hiszen minden esélye megvan, hogy valami nagyon jó történjen velünk – vágyjunk akármilyen élményre is, legyen az kultúra, gasztronómia, vagy mozgás.

Ezért is ajánljuk most az egri borvidéket, annak is igazi gyöngyszemét – sőt talán Magyarország egyik legszebb faluját – Noszvajt. Errefelé hagyományosan ilyenkor tartják az újbor ünnepét, ugyanis úgy szokás, hogy „mire Márton megérkezik, minden must borrá érik”.  Nosza, induljunk kóstolni. S, hogy nagy baj ne legyen, a faluban számos helyen kapható jó kis libaételekkel érdemes megágyazni a mostanra mámorító nedűvé lett, finom, nap érlelte szőlőszemek levének. Mindkettőre bőven lesz lehetőség november 12-én.

Persze nem csak a hedonizmus oltárán érdemes áldozni, ha már idevetődünk. Nem véletlenül írtam, ugyanis, hogy az ország egyik legszebbje eme település. Legyen itt most szó akár ember, akár pedig természet alkotta képződményekről. Ami az előbbieket illeti, a falu bővelkedik – szinte az összes társadalmi/szociális osztályt felölelő – igazi turistalátványosságokban. Van itt a XVIII. század második feléből származó úri lakhely, a De La Motte kastély, amelyet Báró Szepessy Sámuel építtetett késő barokk, copf stílusban. Az épület, a már említett nevét egyébként később kapta, amikor is a báró kénytelen volt eladni azt Vécsey Annának (Almásy Antal özvegyének), akinek második férje volt – a Mária Terézia udvarából érkező – De La Motte ezredes. A kastély sajnos jelenleg épp nem látogatható, de talán az azt övező angol kertbe bebocsátást nyerhetünk.

A ranglétrán eggyel lejjebb található a jellegzetes helyi paraszt építészetet bemutató – 1976 óta múzeumi kiállítóhelyként is üzemelő – Gazdaház és annak udvara, ahol a XIX. század jómódú, földműveseinek életébe nyerhet egy kisebb bepillantás a kedves látogató. Aztán pedig jöhetnek az ugyancsak az ebben a században, a szegénység miatt kialakított pinceházak, és barlanglakások. AZ igazi kuriózumnak számító építmények egy része ma már lakatlan, némelyikben pedig alkotótelep működik.

Természetesen nem lenne teljes a kép, amennyiben elfeledkeznénk arról, hogy azért mégiscsak a Bükkben vagyunk, ami ugyancsak kiérdemli az ország egyik legszebb hegysége címet, így aztán túrázás nélkül sem nagyon érdemes innen távozni.  Tehát következhetnek a természet csodái: a Noszvajjal mára már egybeépült Síkfőkút csodás túraútvonalai, a Szent Imre-forrás, a 30-as években épült turistaház, a mesterségesen kialakított tavak, nem beszélve a Kánya-patak és az azt körülölelő csodaszép erdőről. Ugyanezen erdőben van lehetőség feljutni a Várhegyre (a zöld jelzésen), és az annak tövében fekvő Várkútra, útba ejtve az Attila forrást. Ezt a túrát ugyancsak vétek lenne kihagyni, hiszen a Bükk egyik legszebb turistaútvonalról van szó.

Ha valakinek sem a libagége, sem a töltött libanyak, sem az újbor, sem a kultúra, sem pedig az erdei túra nem elegendő indok, hogy ezt a hétvégéjét Noszvajon töltse, annak bizonyosan jó oka van arra, hogy ezt tegye, de ne búsuljon, a noszvajiak az év minden szakában előállnak valami igazi különleges rendezvénnyel, érdemes odafigyelni rájuk!

A Márton napi újbor ünnep részletes programja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik