Élet-Stílus

Miért szórakozik a világ a férfiakon?

A néhány éve még elképzelhetetlen, esendő, gyenge és érzékeny férfi mára valóság.

Ahhoz, hogy tetten érjük a változást, nekünk sem kell messzire mennünk. Már az is bőven elég, ha este bekapcsoljuk a tévét és végignézünk egy reklámblokkot. Garantáltan bele fogunk futni egy olyan kisfilmbe, amiben így vagy úgy, a férfiak gyengeségét vagy esendőségét állítják pellengérre.

A CNN publicistája, William Bennett szerint ez egy olyan trend, ami javában zajlik és aminek még sokáig nem tudnak majd gátat szabni. Hogy miért? Mert a nők előretörése – az élet gyakorlatilag minden területén – javában zajlik és a közeljövőben aligha szünetel majd. Bár az erős nők jelenléte alapesetben arra sarkallná a férfiakat, hogy ők még náluk is erősebbek legyenek, mostanában nem ez történik, sőt!

A szakértő szerint a klasszikus értelemben vett férfiasságtól a mostani generációnak el kell köszönnie: az elpusztíthatatlanság, a keménység és a határozottság már csak az élet néhány területén jellemzi a férfiakat. Igaz, a bérezésben, a politikában és az üzleti életben még tart a férfidominancia, de már nem sokáig, aminek egyik ékes példája, hogy az amerikai Fortune 500-as listán – ahol évről-évre az Egyesült Államok 500 legnagyobb árbevételű nyílt részvénytársaságát rangsorolják – még sose volt annyi nő, mint idén. Ezzel szemben a házasságban és a párkapcsolatban a férfiak ma már egyre kevésbé viselkednek férfiasan.

Mégis mi történt? A probléma okát a nyugati társadalmakban egy részről a minta hiányában érdemes keresni: míg korábban a fiúgyermek édesapjától és a tanáraitól tanulta el a férfias viselkedést, addig mára az esetek egy jelentős részében egyedülálló anyák nevelik fel őket és a filmekből választanak példaképet. Ezt csak tetézi, hogy a szülők manapság arra ösztönzik a kisfiúkat, hogy merjék kimutatni érzéseiket, adott esetben gyengék lenni és megfutamodni, ha arra van szükség.

Az ilyen fiúkból cseperedő férfiakkal pedig már a nőknek is csak a bajuk van: egyre többen panaszkodnak, hogy alább kellett adni az igényeikből, nekik kell határozottnak lenni, dönteni vagy épp a családot eltartani.

Összegezve noha az esendő férfi megjelenése remek alapot szolgáltat a humornak, a családnak viszont annál rosszabbat tesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik