Élet-Stílus

Mi az a téli depresszió?

Egyszerű hóbortnak tűnik, pedig valódi betegség, azzal a kitétellel, hogy nem mindenki áldozat, aki annak érzi magát.

Akkor, amikor szinte divat, minden kisebb-nagyobb hangulatváltozásunkat depresszióként megélni, azon sem kell csodálkoznunk, hogy egyre gyakrabban halljuk majd ezt, miután beköszöntött a hideg, esős évszak. Az ősz ugyanis nagyban hozzájárul – főleg a kevesebb napsütés és a hűvös idő miatt – hogy feszültebbnek, nyomottabbnak és kedvetlenebbnek érezzük magunkat, mint korábban.

De ez még egyáltalán nem depresszió. A nyűgös, fáradékony magatartás egyfajta természetes reakció arra, hogy kevesebb a fény és megjelennek a hirtelen immunválaszt produkáló betegségek. Tehát nem ez a téli depresszió: az ugyanis egy betegség, egy jóval súlyosabb probléma és ami bárkin képes eluralkodni a hideg évszakban.

Az okokat a szakemberek még most is kutatják, egyelőre csak az a biztos, hogy a megváltozott fényviszonyok negatív irányba befolyásolja az agy kémiáját, növekszik a depressziós tünetekért felelős melatonin nevű hormon kiválasztódása. Az orvosok szerint a leginkább veszélyeztetettek a fiatal nők, akik alvászavarokkal, kialvatlansággal és étvágytalansággal, reménytelenség és kilátástalanság érzéssel küzdenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik