Élet-Stílus

Veszélyes lehet a halpedikűr

A halpedikűr egyre népszerűbb, de veszélyeket is hordoz: HIV-vel vagy Hepatitis C-vel is megfertőződhetünk közben.

A brit Health Protection Agency (Egészségvédelmi Ügynökség) közleménye szerint, annak esélye, hogy valaki megfertőződik az egyre népszerűbb kezelés során – amikor icipici halak csipkedik le a lábról az elhalt bőrt – „kicsi, de nem lehet teljesen kizárni” – adta hírül a Daily Mail.

Az új útmutató, ami ma jelenik meg, arra figyelmeztet, hogy azok, akik cukorbetegségben, pikkelysömörben szenvednek vagy valamiért legyengült az immunrendszerük, különösen veszélyeztetettek, és inkább ne vegyék igénybe a szolgáltatást. Az ügynökség ugyanis felfedezte, hogy a halas medencék vizében sok a mikroorganizmus, és attól tartanak, hogy a Garra Rufa – vagy más néven doktorhalak -, amelyek a lábszépítést végzik, baktériumokat is átvihetnek a kezelés során egyik kliensről a másikra, ha közben nem cserélik a vizet.

Ha pedig a vendég vér útján terjedő vírussal fertőzött, mint amilyen például a HIV vagy a Hepatitis, akkor a vízbe kerülő vérrel ezek a veszélyes betegségek is tovább terjedhetnek. Ám, ha betartják a higiéniai előírásokat, akkor rendkívül alacsony a veszélye annak, hogy ilyesmi történjen.

Magyarországon az ÁNTSZ engedéllyel dolgoztathatják a szorgos halakat: „Cégünk egy egyedileg fejlesztett technológiát használ, ami nagyban eltér a – mondhatjuk úgy – távol-keleti rendszertől. Rendszerünk a maximális higiéniát és állatvédelmet tartja szem előtt igényes vendégek részére” – ígéri az egyik szalon a honlapján. Egy másik szolgáltató közleménye szerint is „nagy hangsúlyt fordítunk a higiéniára, rendszerünk állandóan fertőtleníti a vizet. ÁNTSZ által elfogadott speciális fertőtlenítőszerrel (amely a halakra nem ártalmas) letisztítjuk a lábat, majd csak ezután helyezzük be a medencébe. Szakembereink meggyőződnek róla, hogy semmilyen kizáró körülmény nem akadályozza a szolgáltatás igénybevételét.”

Mindenesetre kezelés előtt érdemes tájékozódni – komoly gyanúra ad okot, ha nem szívesen vagy nem kielégítően válaszolnak kérdéseinkre!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik