Élet-Stílus

Edzés után jöhet az evés, de csak okosan

Testmozgás közben rengeteg kalóriát égetünk el, érthető, ha utána rettenetesen éhesnek érezzük magunkat.

Kemény edzés után az ember lánya szénbányászokat megszégyenítő étvággyal képes feltépni a hűtő ajtaját, de nem árt egy kicsit lassítani! Hiszen így pillanatok alatt akár a dupláját is megehetjük annak a kalóriamennyiségnek, amit nagy nehezen elégettünk, ráadásul, ha rosszul választunk, még csak nem is tápláljuk a szervezetünket. Íme, néhány tanács, ami segít kordában tartani a farkasétvágyat.

Edzés után első a hidratálás: igyál meg egy pohár vizet mielőtt enni kezdenél. Ugyanis a kiszáradás tünetei hasonlítanak az éhségére (fáradtságérzet, gyengeség és reszketés), ezért hajlamosak vagyunk összekeverni a szomjúsággal. Plusz a vízzel pótoljuk az izzadás során vesztett folyadékot, a legjobb, ha edzés előtt, közben és utána is iszunk vizet.

Az étkezésnek sem kell elmaradnia, de okosan falatozzunk edzés után is: 150-200 kalória körüli, fehérjében és összetett szénhidrátban gazdag ennivalót válasszunk. A protein az izmok építéséhez alapvetően szükséges, a szénhidrátokkal pedig az energiaraktárainkat töltjük fel. Például együnk egy almát Parenyica sajttal vagy egy csésze zsírmentes, natúr joghurtot magas rosttartalmú müzlivel. Ezek a fogások megóvnak a nassolástól.

És ami a legjobb: ahogy a tested hozzászokik a rendszeres edzéshez, az étvágyad csökkenését fogod tapasztalni – kutatások szerint a testmozgás akár több órával is képes eltolni az éhségérzet jelentkezését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik