Élet-Stílus

Íme, az év háza

Egy acéltornácos, nagykovácsi ház kapta meg az Év Háza 2011 pályázat legjobbjának járó díjat.

A díjat 1994-ben alapították, hogy eggyé kovácsolja a kilencvenes években szétforgácsolódott építész szakma tagjait, valamint hogy következetesen érvényesíthesse a minőségi építészet elveit. 2001-ben egy tulajdonosváltást követően a Családi Ház díj megszűnt, 2008-ban Szoják Balázs élesztette újra a Magyar Építőművészek Szövetsége és más szakmai szervezetek segítségével.

A negyedik alkalommal meghirdetett pályázatban kizárólag családi házak és maximum négylakásos lakóépületek nevezhettek, a verseny célja pedig az volt, hogy megismertesse a szakmát a színvonalas és követendő építészeti magatartásokkal. Idén a zsűri elnöke Nagy Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építész tanszékének vezetője volt. Társelnökként részt vett a díjazottak kiválasztásában Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke és Szoják Balázs, az Év háza díj jogtulajdonosa.

A zsűri idén a legjobbnak járó díjat a Földes László és Balogh Csaba Nagykovácsiban épült, acéltornácos házának adta. „Szép arányú terek, sok természetes fény, jó minőségű anyagok, a klasszikus átmeneti tér, a tornác újszerű alkalmazása. A józan ész építészete” – indokolta Nagy Tamás, a zsűri elnöke a döntést.

Nézzen a házról még több képet itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik