Élet-Stílus

Facebook-sztárok a zene világnapján

Hozd el a hangszered! – ez a Zene Világnapjának idei jelmondata. Ingyenes koncerteket adnak az ország több pontján, különbözõ zenei mûfajokban. Az ismert fellépõk elõtt a Facebookon jelentkezõ zenekarok játszanak, zenél a Zeneakadémia, az Operaház, a Combino, a Nyugati, a Deák tér, és szinte minden sarok.

A közterületeken éppúgy, mint a hangversenytermekben, a zene világnapját ünneplik országszerte ingyenes koncertekkel és örömzenéléssel. Budapesten reggel 9-kor veszi kezdetét a programsorozat az Operaház aulájában felhangzó hárfamuzsikával.

A Zene Világnapjának házigazdája a Zeneakadémia, amelynek ezen a napon adják át Wesselényi utcai épületét. Ebbõl az alkalomból az intézmény nyitott kapukkal várja a látogatókat. Az akadémia egy másik épületében, amelyet Liszt Ferenc egykori lakosztályából alakítottak ki, egész hónapban fesztivál zajlik, amely a zeneszerzõ október 22-i születésnapján ér csúcspontjára.

A 4-es 6-os villamoson is szól a muzsika, és a Combino vonalán a Blaha Lujza téren, a Nyugatinál és a Deák téren is ingyenes koncertek vannak. Aki nem fért be a hivatalos programba, vagy késõn jelentkezett, az is éppúgy csatlakozhat a közös zenéléshez a város bármely pontján.



A rendezvényt szervezõ Hungarofest a Facebookon is meghirdette tehetségkutató versenyét, amelynek nyertesei szintén a mai napon mutatkozhatnak be a közönségnek. A jelentkezõk értékes nyereményeket kapnak, mint ahogy a hallgatóság is nyerhet, ha a világnap útlevelére két helyszínen is pecsétet szerez.



Koncerteznek a világnap nagykövetei is: fellép a Mystery Gang, lesz Budapest bár koncert, este ötkor a Liszt Ferenc téren zongorázik majd Bogányi Gergely, de a teljesség kedvéért itt a teljes program.



A komolyzenére vágyókat az Operaház várja áriaestekkel, kamarazenei koncertekkel, balettelõadással és gyerekprogramokkal három helyszínen. Az Olasz Intézetben pedig a Fesztiválzenekar debütál barokk zenei együttesével. Korabeli hangszereken játszanak Bach mûveket.



A rendezvénysorozathoz kapcsolódó Hangfoglalás zenei világkiállítás és szemle már pénteken elkezdõdött a Syma csarnokban Magyarország legfiatalabb zenekara, az óvodásokból és kisiskolásokból álló Muzsikáló Mazsolák koncertjével. A több mint száz kiállítóval és rengeteg fellépõvel színesített programsorozat szintén ingyenes.

A zene világnapját Yehudi Menuhin hegedûmûvész kezdeményezésére szervezik meg 1975 óta világszerte minden év október 1-jén, hogy reklámozzák a zenét: mind a mûvelését, mind a hallgatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik