Élet-Stílus

Szinkrontolmács iPhone-ra

Egy új iPhone-alkalmazás pillanatok alatt képes lefordítani az élõbeszédet egy idegen nyelvre, és ezzel egy idõben el is raktározza az újonnan tanult szófordulatokat és nyelvi finomságokat.

A myLanguage fordítóvállalat által kifejlesztett Vocre nevû okostelefon-alkalmazás különlegessége, hogy nem csupán alapvetõ szókincset foglal magába, hanem minden egyes használatakor újabb nyelvi finomsággal bõvül a repertoárja, így a felhasználók úgy fejezhetik ki magukat egy idegen országban, mintha a saját anyanyelvükön beszélnének.

Az alkalmazás használata – amely a telefon elfordítását mérõ gyorsulásérzékelõre épül – meglehetõsen egyszerû: mindössze egy bizonyos irányba kell tartani a készüléket a hang felvételéhez, majd átfordítani a másik irányba a lefordított hanganyag lejátszásához. A fordítóprogram a felhasználók által végzett javítások, illetve az idegen nyelven beérkezõ finomítások révén képes fejleszteni önmagát, hogy az adott országban élõk által legérthetõbb módon tudja átadni a felmondott szöveget.

“Eddig senki nem koncentrált arra, hogyan miként lehet a legjobban átadni, amit mondani szeretnénk. Hiszen minden mondatunknak megvan a maga jelentése, és mostantól tudni fogják az emberek, ha például valami vicceset mondunk” – magyarázta Andrew Lauder, a myLanguage alapítója és vezérigazgatója.

Az alkalmazást ért kritikák hatására a héten bizonyos változtatásokat hajt végre a vállalat. Ezek között szerepel, hogy a fejlesztést az elsõ 24 órában ingyenesen, majd heti vagy havi elõfizetés fejében lehet használni. A Vocre már elérhetõ az Apple AppStore kínálatában, és jelenleg kilenc nyelven – három angol dialektusban, spanyolul, franciául, olaszul, németül, kínaiul és japánul – képes oda-vissza fordítani. A fejlesztõk tervei szerint a jövõben további tíz nyelvvel bõvül a kínálat.

A Vocre versenytársai közé tartozik a Google Translate és a Jibbigo hangfordító – mindkét alkalmazásnak van ingyenes verziója – és a hangfelismerõ szoftvereket gyártó Nuance fejlesztésére épülõ SmartTrans, amelyért 19,99 dollárt (4200 forint) kell fizetniük a felhasználóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik