Élet-Stílus

Makk elnök lett

A Széchenyi Irodalmi és Mûvészeti Akadémia (SZIMA) keddi tisztújító közgyûlésén a tagság nagy többséggel megválasztotta elnöknek Makk Károly Kossuth-díjas filmrendezõt, és újraválasztotta ügyvezetõ elnöknek Ferencz Gyõzõ József Attila-díjas költõt.

A 88 fõs tagság azért választott új elnököt, mert Dobszay László Széchenyi-díjas zenetörténész, aki 2008 decemberétõl 2011 áprilisáig töltötte be a Széchenyi Irodalmi és Mûvészeti Akadémia elnöki tisztét, augusztus 26-án, életének 77. évében elhunyt.

A helyére megválasztott új elnök, Makk Károly 1925-ben született Berettyóújfalun. Mûvészettörténet, esztétika és filozófia szakon tanult Budapesten, majd Debrecenben. Ranódy László hívta a filmszakmába. 1946-ban a Színház és Filmmûvészeti Fõiskolára került rendezõi szakra. Elsõ játékfilmjét, a Liliomfit 1954-ben készítette el. Korszakos filmje a Déry Tibor novelláiból készült Szerelem Darvas Lili, Törõcsik Mari és Darvas Iván szereplésével.

A SZIMA életre hívását Kosáry Domokos, az MTA két cikluson át (1990-1996) megválasztott elnöke szorgalmazta, mert 1949 elõtt az MTA szerves része volt a Széptudományok Alosztálya, de akkori szovjet mintára ezt megszüntették 1949-ben.
Kosáry akadémikus a rendszerváltáskor elkezdett dolgozni azon, hogy rehabilitálja a széptudományokat. Az MTA közgyûlése 1992. május 4-én szavazta meg a Széchenyi Irodalmi és Mûvészeti Akadémia létrejöttét, mint az MTA társult, de önálló alapszabállyal rendelkezõ szervezetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik