Élet-Stílus

Amit nem tudtál a kolbászról

Az alapszabály szerint a jó kolbász sertéshúsból készül némi marha hozzáadásával, de készült már kolbász gombával, szárnyassal és naranccsal is.

Bár a legtöbben azt hiszik, a kolbászról már semmi újat nem tudnak nekik mondani, a Discover magazinnak most mégis sikerült összegyűjtenie 20 olyan tényt, ami mindenkinek meglepő lehet. Az egyik ilyen a kolbász múltját feszegeti: az ókori irodalom szerint már a régi görögök is ismerték, a versenyek győzteseit rendszerint kecskebélbe töltött, véres ételekkel ünnepelték.

Kiderült az is, hogy a kolbászmérgezés egy létező betegség, ami az úgynevezett Clostridium botulinum baktérium okoz. A kolbászkészítés során létrejövő nedves, meleg környezet ideális a halálos toxint termelő baktériumnak, de szerencsére füstöléssel és hőkezeléssel elpusztítható, így hazánkban alig-alig okoz megbetegedést.

Nem kapott kolbászmérgezést Joey „Jaws” Chestnut sem, igaz neki nem a botulizmust okozó baktériummal kellett megküzdenie, hanem 35 kolbásszal. A rekorder 10 perc alatt falta be a tetemes mennyiséget és ezzel megvédte tavalyi címét.

Tudjon meg még többet a kolbászról itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik