Élet-Stílus

Arany Oroszlánt nyert Eötvös Péter

A velencei zene biennale Arany Oroszlán-díját vehette át életmûvéért Eötvös Péter zeneszerzõ szombat este a város Teatro alle Tese színházában.

Maga a díjazott szerzõ nyitotta meg az 55. nemzetközi kortárszenei biennale programsorozatát. Az életmûvéért odaítélt Arany Oroszlánt a biennále elnöke, Paolo Baratta adta át a komponistának, idézve a méltatás egyik mondatát: “Eötvös tudást és végtelenül finom hallást egyesít magában a képrombolás és a kísérletezés örömével”.

A méltatás szövege kiemelte Eötvös korán megmutatkozó hatalmas tehetségét, a német zeneszerzõ Karlheinz Stockhausennel és a francia Pierre Boulezzel végzett munkáját és azt, hogy Eötvösbõl így lett “abszolút értékben teljes zenész és a szakma kézmûvese, aki az utóbbi húsz évben zeneszerzõként rendkívül termékeny kreatív erõt tanúsított“.

A La Nuova Venezia címû velencei napilap tudósítójának beszámolója szerint Eötvös meghatódva mondott köszönetet a díjért hangsúlyozva, hogy ez további ösztönzést ad munkájának. “Eötvös a hetvenes évektõl kezdve elsõ személyben élte meg a legjelentõsebb zenei utak keresését” – tette hozzá a napilap.

A díjazott vezényelte a biennálét megnyitó koncertet is a freiburgi rádiózenekar élén. Ahogyan a fesztivál honlapja – labiennale.org – írta, a koncert programja is Eötvös szellemiségét tükrözte: Bartók Béla 1923-ban szerzett Táncszvitjével, az Eötvös írta CAP-KO címû versenymû kétzongorás változatával – melyet elõször adtak elõ Olaszországban – és a Replicával. A koncertet Igor Sztravinszkij Agon címû balettzenéje zárta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik