Élet-Stílus

Árt-e az ivóvíz a nemzõképességnek?

Érzõ robot, pilóta nélküli repülõ, a szex, a drog és a r’n’r mérése infravörös szemmel, az õssejtprogram veszélyei, a "mérnök hüvelykujja”, az ivóvíz férfiasságcsökkentõ hatásai, és a társadalmi kapcsolataink – néhány téma a péntek esti Kutatók éjszakájáról.

MOGI Robival, az érzéseket kifejezõ robottal, intelligens szõlõskerttel, vezetõ nélküli légi jármûvekkel találkozhatunk például a Mûegyetemen. MOGI Robi egy olyan kutatás eredményeként született, amelyben az etológusok megfigyelték a kutyák kötõdését gazdájukhoz. Az informatikusok ezt a viselkedést lefordították az algoritmusok nyelvére, majd a mérnökök megépítették azt a robotlényt, amelynek néhány viselkedéseleme a kutyáéhoz hasonlít: vagyis etológiai indíttatású minták alapján alkalmas a kötõdéshez kapcsolódó érzelmi állapotok kifejezésére.

Ugyanitt a vezetõ nélküli légi jármûveknek szentelt, videofelvételekkel kísért elõadás keretében bemutatják az egyszerû pilóta nélküli repülõgép önálló repüléshez szükséges hardware-felépítését, amely elveit tekintve azonos a jóval bonyolultabb nagy repülõgépekével. Ezt követõen élõben meg lehet majd tekinteni egy pilóta nélküli modellrepülõgépet, és kipróbálható lesz az úgynevezett hardware in the loop szimuláció, ahol számítógépes szimulációban kézzel és robotpilótával is vezethetõ a repülõgép.

A Szex, drogok és rock’n’roll az infravörös szemeimben címû program keretében aztvtudhatjuk meg, mi köti össze a selyemhernyó-szexálást (ivarmeghatározást), a morfintartalom-meghatározást, a húgykõminõsítést, a könnyû drogokat, a nehézvizeket és a tömény italokat, a természetes gumit, a mûanyagokat, az ásványi és motorolajokat. Annyit elárulunk, hogy az összekötõ kapcsot a különbözõ infravörös és spektroszkópiai méréstechnikák jelentik.

Robotjáró, és DNS

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen robotjárásról, mobil robotokról, biomechatronikus kéz tervezésérõl esik majd szó. A Robotjárás címû programban megtudhatjuk majd, hogy mennyire bonyolult folyamat a járás, hiszen testünk 650 izma közül mintegy 200-at használunk ilyenkor. A sci-fi filmekben ábrázolt tökéletes emberszerû járású robotok kifejlesztése tehát még csak ábránd. Az egyetemen az érdeklõdõk megtudhatják, miben áll ma egy „emberszerû járó robot” és hogy mire is képes. De szó esik az úgynevezett biomechatronikus kéz tervezésérõl is, amelynek kialakításán számos tudós dolgozik.

Az MTA és a Semmelweis Egyetem Membranológiai Kutatócsoportja által szervezett elõadásokon a DNS csodálatos világáról és õssejtekrõl esik egyebek közt szó. Bemutatják a sejtjeinkben jelenlévõ örökítõanyagot, amit “kétkezileg” is manipulálhatnak az érdeklõdõk. “Az õssejt terápiában rejlõ hatalmas ígéret csak sikeres klinikai próbák után válhat gyakorlattá. A gyógyító beavatkozások elõtt azonban meg kell ismernünk az õssejtekben rejlõ veszélyes tulajdonságokat is. Számos kísérleti adat utal arra, hogy a beültetett õssejtek bizonyos körülmények között rákos daganatokat képezhetnek – sõt, egyes elképzelések szerint a daganatos betegségek egy része valójában õssejt eredetû. Az informális elõadás betekintést nyújt a rák- és az õssejtkutatás izgalmas határterületének kérdéseibe” – írják a szervezõk.

Vodka, James Bond, férfiasság

Az MTA Szociológiai Kutatóintézetében a barátságról, emberi kapcsolatokról, szegénységrõl és társadalmi kirekesztõdésrõl is szó lesz. “Magyarországon számos vizsgálat tanúsága szerint minden harmadik embernek egyáltalán nincs barátja, noha emberi kapcsolataink mennyisége és minõsége egyértelmûen befolyásolja életminõségünket, jólétünket, egészségünket. Ez összefügg számos más jelenséggel, például az ellenségesség vagy a bizalom szintje, így a társadalom versenyképességének is fontos tényezõje” – olvasható a program ismertetõjében. A szegénység és társadalmi kirekesztõdés Magyarországon címû elõadás bemutatja a szegénység leggyakrabban használt meghatározásait, a szegénység mérésére kidolgozott legújabb európai indikátorokat. Jellemzi Magyarországot a szegénység szempontjából az EU tagállamai között, bemutatja a szegénység által leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportokat, valamint beszámol a válság hatásairól, illetve a szegénység kezelésével kapcsolatos intézkedésekrõl is.

Az ELTE vélhetõen legnépszerûbb rendezvénye a bölcsészkar vodkatörténeti tanfolyama lesz, de izgalmasnak ígérkeznek a természettudományi kar vulkánkísérletei is. Az Egyetemi Könyvtárban a közönség megtekintheti Arany János kéziratait, a Pedagógiai és Pszichológiai kar csoporthipnózisra készül.

Az Óbudai Egyetemen James Bond eszközeirõl és a titkosszolgálatokról, a “mérnök hüvelykujjáról” hangzanak el elõadások. Megtudhatjuk azt is, hogy árt-e a férfiasságnak az ivóvíz, ugyanis az utóbbi idõben nyilvánvalóvá vált, hogy az ipari országokban a férfiak nemzõképességének csökkenése kapcsolatba hozható a kijutott szennyezésekkel. Az elõadás bemutatja, hogy melyek azok az anyagok, amelyek ivóvízben vagy ételben jelen vannak és csökkenik a férfiak nemzõképességét.

Érdemes a Kutatók éjszakája rendezvénysorozat honlapját áttanulmányozni, mert ezer program várja az érdeklõdõket 26 város 55 helyszínén. Az Európai Bizottság támogatásával, a Tempus Közalapítvány és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány szervezésében megvalósuló egész napos, fesztiváljellegû esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerûsítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik