Élet-Stílus

Már csak ezer éve van a magyarságnak?

Az ENSZ-adatok alapján az Economist kiszámolta, mikor születnének meg az utolsó lánygyerekek a fogyó népességû államokban. A magyar szakemberek szerint nagy merészség a kipusztulásról beszélni.

Az ENSZ adatai alapján az Economist kiszámolta, hogy – változatlan körülmények esetén – mikor születnének meg az utolsó leánygyermekek a fogyó népességû államokban. A világ több régiójában házassági “sztrájkba” kezdtek, mindinkább a szingli életmódot preferálja az emberek jelentõs része, különösen igaz ez a módosabb ázsiaiak körében – írta a vezetõ brit gazdasági magazin. Az Economist szerint ez az egyik oka, hogy zuhan az úgynevezett termékenységi ráta a Föld számos részén.

A termékenységi ráta zuhanása azt jelenti, hogy generációról generációra egyre kevesebb leánygyermek születik a világ több régiójában, leegyszerûsítve: fogynak a potenciális anyák. Az ENSZ vizsgálata szerint a Föld 83 régiójában nem szülnek elég leányt ahhoz, hogy a társadalom reprodukálhassa magát. Hongkongban ezer nõ közül várhatóan 547 ad leánygyermeknek életet, õk pedig már csak 299 leányt fognak szülni. (Mintegy huszonöt generáció múltán a jelenlegi 3,75 millió nõbõl egyetlen egy marad.) E logika alapján Kína 3450 körül kihal. Az ENSZ-adatokból számoltak szerint egyébként Németország 3520 körül, Oroszország 3530, Spanyolország 3600 körül vesztené el utolsó lakóját, ha a jelenlegi trendek nem változnak. A „legtovább élõ” három – jelenleg negatív népesedési folyamatok jeleit mutató – ország közül Irán 3700, Kanada 4450, Brazília pedig 4900 körül halna ki.

Földházi Erzsébet, a KSH népességtudományi intézetének tudományos fõmunkatársa a közrádióban “kicsit egysíkúnak” nevezte az Economist írását. „Elméleti kiindulópontnak, egyfajta játéknak alkalmas, de azért a valóságban ez nem így mûködik.” Kapitány Balázs, a népességtudományi kutató tudományos titkára szintén úgy vélte: a tendenciákat befolyásoló körülmények oly mértékben változhatnak hosszú távon, hogy legfeljebb néhány évtizedre lehet komolyabb prognózisokat adni. Változik a világ, harminc éve a nyugati magazinok még arról cikkeztek, mikor “telik meg” a Föld – tette hozzá. Földházi Erzsébet szerint egyes társadalmakban az elöregedés nagyon nehezen megállítható, és még nehezebben visszafordítható. “Kipusztulásról beszélni azonban nagy merészségre vallana.” Kapitány Balázs hozzátette, ha arról van szó, hogy idõsödik a társadalom, az pozitív jelenséget takar, mert egyenlõ azzal, hogy a korábbinál tovább élnek az emberek. A világ egészét tekintve ráadásul nõ a népesség. Annyi történt, hogy az utóbbi idõben a szaporodás üteme csökkent: nem évi 75 millióval, hanem 70 millióval emelkedik a létszám. Feltehetõen ez az adat a késõbbiekben is mérsékelten csökkenni fog, de egyelõre a növekedési periódusban vagyunk – mondta Kapitány Balázs.

Magyarországon a lakosság harminc éve folyamatosan csökken. Az Economist logikája és az ENSZ adatai alapján a HVG úgy számolt, hogy hazánk népessége európai tekintetben is viszonylag korán eltûnne. A sarkított kalkulációs módszer szerint az utolsó magyar nõ 3150 körül születne meg, kicsit késõbb az utolsó osztráknál és valamivel elõbb az utolsó romániai leánygyermeknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik