Élet-Stílus

Magyar õsz Los Angelesben

Koncertekkel, filmvetítésekkel, kiállítássokkal kezdõdnek az idei magyar kulturális programok Los Angelesben és a nyugati parton. Magyar Õsz 2011 elnevezésû kulturális eseménysorozat több száz hazai gyökerekkel rendelkezõ mûvésznek ad lehetõséget a bemutatkozásra, és december közepéig.

A Los Angeles-i magyar fõkonzulátus szervezésében összesen húsz programot tartanak a nyugati parti metropoliszban, egyes rendezvényeket bemutatnak San Diegóban, Phoenixben, San Franciscóban és Las Vegasban is – olvasható Bokor Balázs fõkonzul közleményében.

A programokban bõvelkedõ sorozat a magyar kulturális diplomácia hangját kívánja még erõsebben hallatni az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján.

Muzsikaszó

A Liszt-bicentenárium alkalmából Polgár Éva, majd Végvári-Plescia Tánya zongoramûvész ad ünnepi koncertet, Szamosi Szabolcs orgonamûvész pedig a Los Angeles-i székesegyház orgonáján játssza el a világhírû zeneszerzõ mûveit.

Több alkalommal is fellép a fergeteges hangulatot teremtõ 4 For Dance táncegyüttes, Peller Anna operetténekes és Keskeny Ferenc cigányzenekara pedig a könnyebb mûfajt képviseli majd a rendezvénysorozaton.

Kiállítások

A rendezvénysorozat Püski Sándor magyarországi festõ kiállításával kezdõdik. Ezen kívûl megrendezik Fürjesi Csaba, Friedl-Kiss Viktor, Krizsán Zoltán, Pistyur Gabriella budapesti, valamint Makk Imre és Éva honolului magyar festõk kiállítását is, Pistyur Imre pedig a szobrait viszi el Los Angelesbe.

Ispanovity Katalin népmûvészeti babáit az Egyesült Magyar Házban ismerheti meg a közönség, ahol a népmûvész gyermekek számára játszóházat is vezet majd, a tarisznyakészítést tanítja meg a kisebbeknek.

A Magyarországon született Iszák Ferenc új könyvérõl (Free for All to Freedom), egy repülõgép 1956-os eltérítésérõl beszélget a szerzõ és az amerikai magyar filmrendezõ, Hules Endre. A könyvbõl hamarosan film készül.

A Los Angeles-i Magyar Õsz 2011 záró eseménye Rofusz Ferenc Oscar-díjas filmrendezõ életmûvérõl szól: bemutatják díjnyertes A légy címû animációs rövidfilmjét és a Kossuth-díjas rendezõ legutóbbi, 2011-es munkáját, a Ticketet.

Magyar származású mûvészek is bemutatkoztak

A rendezvénysorozat egyenes folytatása a fõkonzulátus tavaly véget ért „Magyar kultúra a nyugati parton is” sorozatának, amelynek keretei között több mint száz kulturális eseményre került sor” – olvasható Bokor Balázs fõkonzul közleményében.

2008-tól kezdõdõen a Los Angeles-i magyar fõkonzulátus “Magyar Kultúra a nyugati parton is” rendezvénysorozata nagyszámú kulturális eseményt tartalmazott. Az események között sok olyan is volt, amelyeken az Amerikában élõ, magyar származású mûvészek mutatkozhattak be a nagyközönség elõtt. Kaliforniában jelentõs számban élnek olyan képzõmûvészek, zenészek, színházzal és filmmel foglalkozó elõadómûvészek, akik magyar gyökerekkel rendelkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik