Élet-Stílus

Akik a legtöbbet kaszáltak a szórakoztatóiparban

Hollywood legjobban fizetett csillaga egy, rendszerint vénasszonynak öltözõ transzvesztita komikus, míg a sereghajtó a nõfaló, szexbotrányairól "híres" golfozó - derül ki a Forbes magazin összeállításából, amelyben a szórakoztatóipar legjobban keresõ sztárjait rangsorolták.

Hollywoodban ugyan a legtöbb figyelmet az olyan kvalitású színészek kapják, mint például Brad Pitt vagy éppen Johnny Depp, ám korántsem õk keresik a legtöbb pénzt. Lássuk, kik is valójában a szórakoztatóipar igazi “pénzcsinálói” a tengerentúlon.

A csúcsfizetésû

Tyler Perry

Tyler Perry

A Forbes magazin tízes listáján csupán 2 színész van, ráadásul közülük az egyik nem is kimondottan a színészettel „robbantott bankot”, sokkal inkább forgatókönyvírói-rendezõi-produceri-zeneszerzõi tevékenységével. Õ nem más, mint Tyler Perry. Ha elsõ ránézésre nem ugrana be az arca, ne aggódjunk, nem bennünk van a hiba, hiszen leggyakrabban nõi ruhába bújva láthatjuk.

A Médea történetei, amelyek az afroamerikai közösség kedvenceivé váltak, folyamatos kasszasikert hoznak a 42 éves Perry számára, aki 1 év alatt mintegy 130 millió dollárt keresett. A színész-rendezõ a filmjeiben (eddig 5 mozifilm és 2 tévésorozat készült el) egy határozott, rámenõs, ám nagyszívû, afroamerikai nagymamát alakít. Perry 2005-ben robbant be a filmvilágba, ám idõközben saját televíziós és filmstúdiót is alapított, a TBS csatornán pedig Tyler Perry’s House of Payne címmel fut mûsora.


DiCaprio

Leonardo DiCaprio

A másik színész pedig, aki ugyancsak felkerült a listára, Leonardo DiCaprio. A filmcsillag a 2010 májusától 2011 májusáig számolt bevételei (77 millió dollár) alapján a 8. helyen végzett, köszönhetõen a legutóbbi két nagy filmes “durranásának” (Viharsziget, Eredet). A két kasszasiker összesen 1,1 milliárd dolláros jegybevételt generált 2010-ben. Ráadásul a legújabb filmjében, amely egy életrajzi film Clint Eastwood rendezésében, a hollywoodi sztár a hírhedt FBI igazgató, J. Edgar Hoover bõrébe bújik. A filmet, amely akár Oscar-díjat is hozhat DiCaprio számára, november 9-én mutatják be az USA-ban.

Filmes mágus és tehetségkutató pápa

Jerry Bruckheimer

Jerry Bruckheimer

Miután kipipáltuk a színészeket, jöjjenek azok a toplistások, akik legjobban “kaszálnak” a szórakoztatóiparból. A lista második helyére Jerry Bruckheimer producer került. Nem véletlenül tartják zseniális szakembernek, hiszen a hollywoodi filmes mágus keze alól eddig csak kasszasikerek kerültek ki, mint például a nagy sikerû Helyszínelõk c. sorozatok, illetve a kalandos vetélkedõ, a The Amazing Race (az amerikai televíziós valóságshow 9. szériája amúgy szeptember 25-én kezdõdik az USA-ban). A többszörös Emmy-díjas producer – akinek a büdzséjét a Perzsia hercege, A varázslótanonc, valamint A Karib-tenger kalózai címû sorozat 4. része (Ismeretlen vizeken) is felturbózta (az utóbbi film 1 milliárd dolláros jegybevételt eredményezett) – 1 év alatt 113 millió dollárral lett gazdagabb.

Steven Spielberg

Steven Spielberg

A bronzérmes Steven Spielberg rendezõ-producer lett, akinek produceri munkáiból (pl. Transformers 3, Cowboyok és ûrlények) 1 év alatt 107 millió dollárral duzzadt a bankszámlája. Három éves szünet után két filmmel (Hadak útján, Tintin kalandjai) tért vissza a rendezõi székbe. Az elõbbi, amely várhatóan december 28-án kerül az amerikai mozikba, egy I. világháborús film, középpontjában egy lóval. Az utóbbi pedig egy 3D-s animációs film (a képregény-adaptáció hazai bemutatója novemberben lesz).


Elton John

Elton John

Elton John a toplistások körében egyedüli zenészként a 100 millió dolláros bevételével már lecsúszott a dobogóról. A 64 éves világhírû énekes-zenész korántsem gondol a visszavonulásra, legutóbbi turnéjával is több mint 200 millió dollárt keresett.


Simon Cowell

Simon Cowell

A brit zenészt az amerikai X-Faktor atyja, Simon Cowell követi a listán 90 millió dolláros bevételével. Ha igazak a hírek, az 5. helyre került Cowellnek a tehetségkutató mûsor egy-egy szériája utána rendszerint 70-75 millió dollárral gyarapszik a vagyona. Az elismert producer ráadásul zsûrizik is az X-Faktorban, valamint a Britain’s Got Talent címû brit, illetve az American Idol tengerentúli tehetségkutatóban is értékelte a versenyzõket, ráadásul kíméletlenül megmondja a magáét.

Tévés doki és hírhedt sztárok

James Patterson

James Patterson

James Patterson a világ legjobban keresõ írója (évi 70 millió dollárral) a Forbes listáján a 6. helyen végzett. Az amerikai krimiszerzõ vagyona 1 év leforgása alatt 84 millió dollárral gyarapodott. A 64 éves Patterson – társszerzõk segítségével – 35 év alatt csaknem 80 könyvet jelentetett meg, mûvei világszerte 205 millió példányban keltek el nyomtatásban. Sõt az amerikai regényíró lépte át elsõként e-könyv eladásaival az 1 millió példányos álomhatárt.


Dr. Philip McGraw

Dr. Philip McGraw

80 millió dolláros bevételével a 7. helyet szerezte meg a Top10-es listán a pszichológus végzettségû Dr. Philip McGraw, aki elõször az Oprah Show-ban tûnt fel szakértõként. Idõvel azonban olyan népszerû lett, hogy 2002-ben saját mûsort (Dr. Phil) is kapott. Az amerikaiak elsõszámú tévés pszichológusa életvezetési tanácsokkal látja el a nézõket. Ráadásul – felfedezõjéhez hasonlóan – a „pszicho-doki” is elkezdte felépíteni saját médiabirodalmát, melyben nagy segítségére van fia, Jay, aki az Emmy-díjas The Doctors címû sorozat producere.

Howard Stern

Howard Stern

A listáról a hírhedt amerikai rádiós mûsorvezetõ, Howard Stern sem hiányozhat, akinek 1 év alatt 76 millió dollárral duzzadt a bankszámlája. Ezzel az összeggel pedig a 7. helyen végzett a „rádió királya”, aki a szerzõdését 2015-ig hosszabbította meg a jelenlegi rádiójánál, a SiriusXM-nél.

Tiger Woods

Tiger Woods

A Top10-es lista utolsó helyére pedig a legendás golfbajnok, Tiger Woods került 75 millió dolláros bevételével. Bár a 2009-es szexbotrányai alaposan megtépázták a hírnevét (több szponzora is szerzõdést bontott vele, a pályán nyújtott teljesítménye jócskán visszaesett) azóta azonban visszaküzdötte magát. A bevételei ugyan csökkentek a 2009-es gyér szezonja miatt, de a golfozó továbbra is a világ legjobban keresõ sportolója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik