Élet-Stílus

Bedõl-e az ingatlanpiac?

Ha a megtakarításaik nem elegendõek a devizahitelesek számára hiteleik rögzített árfolyamon való kiváltásához, lakásuk eladása mellett dönthetnek. Ez azonban nem feltétlenül nyomná le az ingatlanárakat – mondta az fn.hu-nak az Otthon Centrum vezetõ elemzõje.

Az Országvédelmi Terv bár lehetõvé teszi a devizahitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztését, a devizahitel kiváltása forinthitellel nem lesz kötelezõ a bankok számára. Sokan ezért arra következtetnek, hogy elsõsorban azok tudnak majd élni a lehetõséggel, akik rendelkeznek elegendõ saját megtakarítással. Déry Attila ingatlanpiaci elemzõ szerint azonban a lakások eladása is vonzó lehetõség lehet a devizahitelesek számára.

A lakástulajdonosok – hogy kiváltsák a hiteleiket – eladhatják az ingatlanjukat, ami normális esetben megnövelné a kínálatot, és lenyomná az árakat. Kérdés azonban az, hogy mi történik a lakáseladás után – mondja az Otthon Centrum vezetõ elemzõje. Ha ugyanis elegendõ pénz marad a devizahitelüket kiváltók zsebében ahhoz, hogy abból vegyenek egy másik lakást, vagy befizessék az önerõt egy – akár kedvezményes – forinthitel felvételéhez, akkor a kereslet is megnõ. A hitelcserét lakáscserével oldják meg a devizahitelesek.

Az is reális lehetõség az elemzõ szerint, hogy azok is úgy döntenek, hogy megszabadulnak az árfolyamkockázatot jelentõ devizahitelüktõl, akik nem tudnak aztán új ingatlant vásárolni helyette. Õk nagy valószínûséggel az albérleti piacon fognak megjelenni. Azt azonban nem jelenthetjük ki egyértelmûen, hogy jelentõsen élénkül majd az albérlet iránti kereslet – figyelmeztet Déry -, hiszen ez a válság kitörése után sem történt meg. Akkor a várakozásokkal ellentétben csökkentek a bérleti díjak.

Az elemzõ arra figyelmeztet, hogy most még nagyon nehéz megbecsülni, milyen hatásai lesznek az Országvédelmi Tervben megfogalmazottak az ingatlanpiacra, hiszen egyelõre nem látjuk, hogy mennyien szorulnak majd a lakásuk eladására a devizahitelük kiváltásához, mint ahogy azt sem, hogy az esetleges lakáseladás után mekkora mozgásterük marad. Például hogy a pedzegetett kedvezményes forinthitel lehetõség megmarad-e a rögzített árfolyamon való visszafizetési kedvezmény mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik