Élet-Stílus

A legjobb, ami egy kádban történhet

Mûvészi cirkusz, kádszínház, zenei õrület és filmklub: a Király fürdõ ódon tereibe költözik a Tûzraktér egy része. Nem tudni, mi lesz a maradékkal és még együtt élni is meg kell tanulni.

A hétvégén hivatalosan is megnyitott a meglepõ húzással Vízraktérnek keresztelt alternatív rendezvényközpont, amely a Tûzraktér szellemiségét és programjainak egy részét viszi tovább. Fontos, hogy nem alkotóházról van szó, mint a megszûnt belvárosi elõd esetében, „csupán” egy megállapodásról: a Király fürdõ ezentúl tárt karokkal fogadja a szervezõket, hogy a már bevált mûvészeknek és az új ötleteknek a gyógyfürdõ tereiben adjon otthont – néha egészen meglepõ módon.

A Tûzraktért mûködtetõ Art Sector Alapítvány mûvészeti vezetõje, Simor Ágnes elmondta: gyümölcsözõ kapcsolatra számítanak; egyrészt a közremûködésükkel talán újra fellendülhet a régi idõk fürdõélete, másrészt az utóbbi idõk történései miatt nekik sem árt egy kis pihenés. Azt persze semmi sem garantálja, hogy az új felállás zökkenõmentes lesz, meg kell beszélniük mindent és megtanulni együtt élni – mondta a Budapest Gyógyfürdõi és Hévizei Zrt. jelen lévõ képviselõje.

Megmagyarázni nem tudjuk, inkább megmutatjuk. Galéria! (Fotó: Neményi Márton / fn.hu)

Megmagyarázni nem tudjuk, inkább megmutatjuk. Galéria! (Fotó: Neményi Márton / fn.hu)

Amit a sajtótájékoztató után láttunk, az mindenesetre egyszerre bizarr és ígéretes: a Merlinbõl „idemenekült” Hólyagszínház csapata beült egy kádba, ahol is elõadtak egy pár perces bemutatót szmokingban, vonóshangszerrel, megafonnal, énekkel, és egy lábdobon játszó kis csontvázbábbal. A Tûzraktér rezidens társulata, a Radikális Szabadidõ Színház performansza ennél is furcsább volt: a hat darab nézõ, aki befért az ablaktalan masszázsszoba kádjába, testközelbõl nézhette, amint egy eleve õrült valaki még jobban megõrül, hála egy orvosnak és egy mobiltelefonnak, amelybõl néha egy Radiohead-sláger szólt. Lesz még filmklub a Magyarhangya szervezésében, Cirkusz, hála André Roland akrobatának, aki egy jurtaszerû sátorban be is mutatta, mit tud.

Az biztos, hogy lesz még mit egyeztetnie a tûzraktereseknek és a fürdõsöknek: a sajtótájékoztató után a fürdõ képviselõje meglepõdését fejezte ki, amiért olyan programokat is felsoroltak, amirõl õ nem is tudott, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem hivatalosan jelen lévõ munkatársa pedig aggályát fejezte ki a szervezõknek: nem tudja, „milyen közönség lesz ez”, de „nem szívesen engedné” be õket például a törökfürdõ-részbe. A Király Fürdõ egyébként védett mûemlék.

A Tûzraktér kálváriája idén tavasszal kezdõdött: az önkormányzat pályázatot írt ki Hegedû utcai volt iskolaépület mûködtetésére, ahol addig az alkotóház mûködött, jelképes bérleti díjjal, pár havonta meghosszabbított megállapodással. Jelentkezõ ugyan nem volt, az önkormányzat azonban hárommilliós bérleti díjat kért volna az alapítványtól. Mivel ez nekik vállalhatatlan volt, menniük kell. Még nem tudni, mi lesz a Tûzraktér helyén – úgy tûnik, a helyi vezetés saját hatáskörben szeretné mûködtetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik