Élet-Stílus

Hideg, szeles péntekünk lesz

Néhány helyen viharossá is fokozódhat pénteken a szél. Hideg lesz az ország nagy részében. Esõ, zápor többfelé várható.

Péntek reggelig hazánk legnagyobb részén erõsen felhõs vagy borult lesz az ég, de csütörtökön a déli tájakon idõnként szakadozottabb lesz a felhõzet, így ott néhány órára kisüthet a nap. Többfelé valószínû kisebb esõ, zápor. Reggeltõl azonban északkelet felõl felszakadozik, csökken a felhõzet, egyre többfelé süt majd ki a nap. Legtovább a Dunántúl északi és középsõ tájain marad meg a felhõzet, ott még péntek délután, este is elõfordulhat csapadék. A nyugati, északnyugati szelet a délnyugati országrész kivételével sokfelé erõs, csütörtökön az Északi-középhegységben, pénteken kis valószínûséggel az Alföldön viharos széllökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet 10, 16 fok között várható.
A legmagasabb nappali hõmérséklet pénteken többnyire 19, 24 fok között valószínû, de a délnyugati határ mentén ennél kissé melegebb is lehet.

Európa idõjárását a 48. szélességi körtõl délre anticiklon határozza meg, ezért arrafelé napos, száraz, eseménytelen az idõ. A hõmérséklet csúcsértéke továbbra is 30 fok körül, az Ibériai-félsziget déli részén 35 fok felett alakul. Ugyanakkor a Norvég-tenger felett örvénylõ nagykiterjedésû ciklon hosszan elnyúló frontálzónája mentén a Skandináv-félsziget északi részétõl Közép-Európán és a Benelux államokon át egészen Írországig erõsen felhõs vagy borult az ég, és sokfelé esik az esõ, záporesõ. A front mentén, illetve mögötte délutánra 13 és 20 fok közé melegszik fel a levegõ.

A Kárpát-medence idõjárását péntek délutánig az említett frontálzóna alakítja, majd egyre inkább a nyugati anticiklon hatása válik meghatározóvá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik