Élet-Stílus

Hanyagolják Tarlós buszsávos ötletét

Nem valószínû, hogy felszabadítják a buszsávokat a háromemberes kocsik elõtt.

Tarlós István június elején dobta be ötletét, hogy a három emberrel közlekedõ jármûvek használhatnák a buszsávot, így tehetnék rugalmasabbá a közlekedést. Azóta nem nagyon hallani fejleményekrõl.

Három hónappal késõbb a vezess.hu érdeklõdésére a minisztérium levélben válaszolt, miszerint: nem áll fenn olyan körülmény, amely indokolttá tenné a KRESZ soron kívüli módosítását és “további közlekedéspolitikai kérdés”-nek nevezi, hogy helyes lenne-e egyáltalán minden buszsávot megnyitni a személyautó-forgalom számára.
A tárca – mint írják – szakmailag egyetért a felvetéssel, de kizárólag a differenciált bevezetést támogatja, amit egy esetleges KRESZ-módosításon kívül több más jogszabály megváltoztatásának kellene kísérni.

Több más feltétele is volt a minisztériumnak, például elengedhetetlennek nevezték, hogy egy elõzetes hatástanulmány is megelõzze a fõpolgármester ötletének törvényi szintre emelését. A fõpolgármester sajtófõnöke elismerte, hogy a javaslatot követõen nem készült ilyen vizsgálat. Szûcs-Somlyó Mária hozzátette: a Fõvárosi Önkormányzatnak nem dolga ilyen hatástanulmányok készítése – mondta a sajtófõnök.

Az sem egyértelmû, hogy egy ilyen megoldás milyen következményekkel járna. Pozitív hatása lehetne, ha idõvel szokássá válna az agglomerációból bejáró ismerõsök között az összefogás. Csökkenne az autók száma, sõt, a sofõrök spórolhatnának. Másfelõl szembe menne a tömegközlekedésre szoktatással, ha a személyautók jelennének meg a buszsávban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik