Élet-Stílus

Hidegrázást kapnak a rendszámhonosítástól

Kedvezményt kap a regadóra, de pénzügyi képviselõt is fel kell hajtania annak, aki honosíttatni akarja külföldi rendszámú kocsiját. Ha lesz egyáltalán olyan cég, amelyik elvállalja.

Szeptembertõl vigyáznia kell a nem magyar rendszámmal közlekedõknek, mert ha nem tudják bizonyítani a külföldi rendszámuk jogosságát a rendõr leveheti azt. Majd, akár 800 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Persze dönthetnek úgy is, hogy magyar rendszámra cserélnek, viszont nem lesz könnyû dolguk.

Bár diszkont áron fizetik majd a regisztrációs adót – 50 százalékos kedvezmény jár év végéig -, de bizony az áfát is ki kell fizetni majd a kocsi után. Ráadásul az áfaösszeget az adóalanynak magának kell kikalkulálnia.

Ennek ugyanakkor tükröznie kell, hogy az autó piaci ára után fizetik, ha nem akar valaki még adóellenõrzést is kockáztatni. Ehhez, bár egy hivatalos eljárást kezdeményeznek, támpontként az autós oldalakat böngészhetik.
A honosítás nehézségei itt korántsem érnek véget, és nem is csak azok fogják a fejüket, akik a “magyarítás” mellett döntenek, hanem, akik ebben a segítségükre kellene, hogy legyenek. A magyar rendszám megszerzéséhez ugyanis pénzügyi képviselõ bevonását írta elõ a jogalkotó. A pénzügyi képviselõ – aki a külföldi cég számára adószámot kér a magyar adóhatóságnál – attól kezdve, hogy szóba állt egy ilyen “rendszámhonosítóval”, felel annak minden adókötelezettségért. Erre pedig nem sokan vágynak.

Ugyan megvan a megoldás, hogy a gépjármûadó, plusz a reagadó, plusz az áfa összegét a cégnél hátralékként elhelyezik, ám, ha csak arra gondolunk, hogy egy egyszerû banki inkasszó is végrehajtási eljárásnak számít, sejthetõ, hogy nem fognak tolongani a pénzügyi képviselõk, hogy tarthassák a hátukat egy cég miatt – mondta az fn.hu-nak Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Zrt. vezérigazgatója.

A rendõrség is kapott tájékoztatót milyen is egy külföldi forgalmi (vezess.hu)

A rendõrség is kapott tájékoztatót milyen is egy külföldi forgalmi (vezess.hu)

Nagyjából 100 cég van hazánkban, amely megfelel a honosításhoz kötött feltételeknek. (Legalább 50 millió forint jegyzett tõkéjû vagy ekvivalens bankgaranciával rendelkezõ társaság láthat el ilyen tevékenységet.) A többség milliárdos forgalmú cégekkel foglalkozik, míg más, maga is egy nagy cégen belül mûködik és annak pénzügyi képviseletét látja el. Nincsenek felkészülve a cégek, hogy autóhonosítással foglalkozzanak – véli Kalocsai Zsolt.
Aki pedig rohanna, mert úgy érzi még mindig megéri külföldön intézni a kocsibeszerzést, majd féláron honosítani, annak sajnos rossz hír, hogy július 15-ig már a birtokunkban kéne lennie a jármûnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik