Élet-Stílus

Fõdíjat nyert egy magyar film

Kocsis Ágnes második játékfilmje, a Pál Adrienn kapta a fõdíjat a Ploiestiben megrendezett Arany Kárpátok Filmfesztiválon.

A magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készült alkotásért járó díjat Andrea Roberti forgatókönyvíró személyesen vette át az augusztus 25. és 28. között elsõ ízben megrendezett seregszemle vasárnapi záró gáláján. A nemzetközi zsûri indoklásában méltatta “a mindennapi halál által körülvett üres és magányos élet filmes ábrázolását”, továbbá “a kiváló forgatókönyv és a friss, egyéni filmes látásmód társítását” Kocsis Ágnes filmjében.

A Kelet-Európa és Ázsia közötti filmes kapcsolatok erõsítésére létrehozott havasalföldi mustra fõdíjáért hét játékfilm versenyzett. Valamennyi alkotás az adott rendezõ elsõ vagy második egészestés rendezése volt.

A Pál Adrienn címû film egy túlsúlyos, érzéketlenné vált ápolónõ története. Piroska egy napon útra kel, hogy megkeresse régen elvesztett gyerekkori barátnõjét. A film a Pusztai Ferenc producer vezette KMH Filmnél készült. A világpremiert a cannes-i filmfesztiválon tartották 2010-ben, az alkotás akkor a nemzetközi filmkritikusi szövetség, a FIPRESCI díját kapta.


A Pál Adriennt azóta számos filmfesztivál tûzte mûsorra és díjazta. A film a 42. Magyar Filmszemlén is több elismerésben részesült, megkapta a fõdíj mellett a közönségdíjat is.

Olvasói sztorik